Inspirante

Magazín Inspirante se věnuje stylově bohaté žurnalistice, která upozorňuje na nejrůznější sociální a zdravotní problémy, ale především nabízí řešení a motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informací v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled na svět a věříme, že s námi bude bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium a snažíme se mít stále větší dosah. Jsme tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro něž je rozmanitost, inkluze a prolínání různých světů důležité.

Podání žádosti: Jak na to

Kdo může žádat o invalidní důchod? Jakým způsobem si o něj požádat? Jak je nastaven proces žádosti o posouzení invalidity? Na takové otázky přináší odpovědi následující text.

Více »

Budou trhat třešně už koncem května?

Velmi mírná zima a teplé i slunečné jaro uspíšily letos vegetační vývoj zhruba o měsíc. Například ovocnáři uvádějí, že sklízet by letos mohli minimálně o tři týdny dříve, než bývá běžné. Pokud by vydržel stávající ráz počasí, mohli by třeba ovocnáři sklízet rané třešně už koncem května. Jak ale zároveň ovocnáři upozorňují, bude záležet na dalším průběhu počasí. 

Více »

Jarní tvrdohlavosti #nechbroukažít

Každý si umíme postavit hlavu. Trvat si na svém s okázalou urputností. Letošní jaro mi znovu potvrzuje, že tvrdohlavý dokáže být nejen živý tvor, ale stejně tak třeba diagnóza a počasí. 

Více »

Kdyby byl handicap jako traktor #perplexveměstě

Psalo by se o něm mnohem líp. 

Kdyby byl handicap jako traktor, většina lidí by chápala, že traktorista a traktor nejsou jedno, i když taky umí zvorat kdeco. Málokdo by předpokládal, že traktorista stráví kvůli traktoru zbytek života výhradně v holinách ve stodole a na poli.

Více »

V Domově sv. Josefa postavili „chytré byty“ pro „blbou nemoc“

Revoluční změnu v péči o pacienty s roztroušenou sklerózou přinesou tzv. chytré byty v nové budově odlehčovací služby v areálu Domova sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem. V budově, která bude otevřena už za dva týdny, se nacházejí tři chytré byty velikosti garsonky a dalších šest pokojů pro nemocné, kteří do Žirče přijíždějí na krátké odlehčovací pobyty.

Více »

Mezinárodní den Romů? Důvod k oslavě

Víte, že se 8. dubna slavil Mezinárodní den Romů? Někteří jste se s oslavami třeba už setkali, ale ti z vás, kteří ještě ne, přečtěte si následující text. Pojďme společně nahlédnout, co se skrývá za tímto celosvětovým svátkem. 

Více »

Pravá depka. Vlasy uši pusa nos! #psychokoutek 

Pravá depka

Když zoufalý křik ozývá se z nitra,
když nechceš zažít dnes,
natož pak zítra.
Když nebaví tě být sám ani s druhým
a cítíš se být přízrakem svým pouhým.
Když smrtkou oblečen jsi smutečně,
už znáš svůj osud. Skutečně?

Více »

Bohaté zážitky z MaRS maratonu

Vše klaplo podle očekávání, žádná nemoc mě neskolila a já tak mohl vyrazit na pražský Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS). Byla to moje premiéra, takže jsem se nesmírně těšil a zároveň chtěl z akce vytěžit co nejvíc. Tento smělý plán se podařil i díky mé manželce a kamarádce, které se mnou přijely, celou dobu mě podporovaly a zapojily se do všech cvičení.

Více »

Typický den #zazrak

Jak vypadá jeden můj typický den?
To se mě opakovaně ptají novináři i úřady.

Přitom by sami neuměli odpovědět. A ani nemusí. Nás se tak však ptá kdekdo. Protože jsme „speciální“.
Ale ani u nás typický den neexistuje.
Všední den je jiný než svátek, je různá roční doba a počasí a je nám dobře, nebo hůř.

Více »

NOVINKY Z REVENIA (newslettery)

INSPIRANTE doporučuje

Kalendář akcí

[calendar id="22401"]

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ