S filantropií začala v šestnácti

Její vlkodav a hudba pomáhají postiženým dětem

Kateřinu Vaňákovou znám několik let. Za tu dobu jsem snad nezažil situaci, nad kterou by jen tak mávla rukou. Je to kreativní duše, která svoje nápady umí dotáhnout do konce. S projektem Vlkodav a hudba léčí, kde spojila canesterapii s muzikoterapií, objela během 16 dnů celkem 165 rodin s postiženými dětmi. A teď by chtěla o propojení obou terapií napsat učebnici.

S pomocí druhým začala v době, kdy většina jejich vrstevníků neví, co si počít sama se sebou: v šestnácti. Teď je jí dvaadvacet a na kontě má prestižní Cenu Via Bona i ocenění Dobrovolník Prahy 10 pro rok 2017. V oněch šestnácti letech začínala jako pořadatelka festivalu Malinovka na zahradě 2012, kde vybírala peníze na rehabilitační trampolínu do školky při Jedličkově ústavu a kde vystoupilo mnoho hudebních skupin a interpretů, ale také tu padl jeden český rekord. V počtu lidí, kteří v jednu chvíli skládali origami.

Tour za kyslíkem

Dvěma projekty podpořila mladší sestru Rozálii. Ta trpí zvláštním druhem onemocnění. Vadou chromozómů, která připadá na jedno dítě ze sta milionů. Onemocnění nespadá do žádné medicínské škatulky. Finance na její léčbu se musí získávat jinak… Když Rozálie potřebovala oxykoncentrátor, zvláštní přístroj, který pacientovi dodává koncentrovaný kyslík, uspořádala Kateřina sérii koncertů po republice s názvem Tour za kyslíkem. Rodina Vaňákových se posléze rozhodla přístroj půjčovat i dalším pacientům. Koncert S písničkou až k moři zase Rozálii získal finance na pobyt u moře, který po složité operaci nohou potřebovala.

Vlkodav a hudba léčí

Zatím největším počinem byl pro Kateřinu a lidi okolo ní projekt Vlkodav a hudba léčí. Vaňáková v něm se svými přáteli, muzikanty Jakubem Čefelínem, Vítem Maršálkem a Prokopem Váňou, propojila canesterapeutické schopnosti svého vlkodava Raye s hudbou. Projekt už pomohl 165 rodinám s postiženými dětmi. Dítě i terapeuti jsou přituleni k vlkodavovi Kateřiny. Tlukot jeho srdce a jeho teplo umocňuje hudba. Projektu, který pomohl rozjet program O2Smart Up, se dostalo loni také mediální pozornosti. Ta se sebou ovšem nenesla jen pozitiva. „Po článku pro Aktuálně.cz mi lidé říkali, že pohrdám neziskovým sektorem, což vůbec není pravda,“ říká Katka o článku, kde se ostře vyjádřila proti některým praktikám v nezisku. „Vadí mi jen, když lidé v dobré víře na něco přispějí a ty peníze jdou úplně jinam. Kladu důraz na transparentnost.“

Učebnice o propojení obou terapií

Pořád má plnou hlavu dalších plánů. Ráda by nyní se svými kolegy napsala učebnici o propojení canesterapie s muzikoterapií.“ Nápad na propojení těchto dvou metod je vskutku ojedinělý. Hudba se odvíjí podle dýchání a tlukotu srdce vlkodava,“ vysvětluje. Právě hudba, konkrétně problematika pouličního umění, představuje další oblast, které se Kateřina Vaňáková věnuje. „K buskingu se určitě chceme také vrátit,“ říká a vysype ještě dalších tisíc nápadů, jež by se daly na pomoc druhým uskutečnit. A ještě douška: Katka Vaňáková ke všem svým aktivitám studuje prestižní britskou soukromou univerzitu OurCollege.com a chodí do práce. Mnohým lidem by k plnému vytížení stačila jedna z těchto aktivit. Kateřina však nepatří mezi ně. Naštěstí.

Fota: archiv Kateřiny Vaňákové

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”]“,”after_widget”:”

“,”before_title”:”

“,”after_title”:”

“,”widget_id”:”widget-1-0-0″}}” />[/siteorigin_widget]

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”]“,”after_widget”:”

“,”before_title”:”

“,”after_title”:”

“,”widget_id”:”widget-1-1-0″}}” />[/siteorigin_widget]

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] s muzikoterapií. Na té se pracovně opět potká se svými přáteli, mimo jiných také s Kateřinou Čefelínovou (rozenou Vaňákovou). Na knize bude také znovu spolupracovat se svým kamarádem Janem, který […]

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ