Mobilní aplikace Záchranka nově funguje i v Rakousku. Časem by měla být spuštěna také v dalších evropských zemích.

Aplikace Záchranka funguje v České republice už přes dva roky, za tu dobu ji využilo zhruba osmnáct tisíc volajících. Autorem projektu, který usnadňuje práci zdravotnické záchranné službě, je Filip Maleňák.

V situacích jako je například dopravní nehoda, nebo zranění v horách, kdy člověk nemá schopnost orientace, se Záchranka ukazuje jako velký pomocník. Aplikace se také dostala do grantového programu Nadace Vodafone, a díky této podpoře může fungovat zdarma.

Nově začala fungovat také rakouská verze Záchranky. Čeští turisté si v případě, že potřebují zavolat pomoc, vystačí s jediným tlačítkem na „chytrém telefonu“. Rakousko má i svojí verzi aplikace s názvem Rettung. „Za dva týdny si rakouskou verzi aplikace Rettung stáhlo na šest tisíc lidí a už dvěstěkrát se z ní volalo. Čechům funguje aplikace Záchranka, která po přejezdu hranic kontaktuje rakouské záchranáře,“ řekla Klára Majíčková, mluvčí neziskové organizace Aplikace Záchranka, která se vývojem aplikace zabývá.

Na mysl hned přijde otázka fungování Záchranky v dalších zemích. „Nabízí se Slovinsko, Maďarsko a další evropské státy. Zatím jsme ale ve fází příprav, takže nejsme schopni říct žádné konkrétní datum,“ dodala Majíčková.


Proč si naistalovat Záchranku do mobilu

Aplikace Záchranka je přímo napojena na systémy záchranných služeb a po stisknutí nouzového tlačítka rovnou vytáčí číslo 155 a zároveň odesílá záchranářům nouzovou zprávu s vaší polohou.

Především oznámení přesné polohy může v situacích, jako je například úraz v horách, záchranářům značně usnadnit situaci a pacientovi zachránit život.

Aplikace funguje na dotykových telefonech a hodinkách Apple Watch.

 

Foto: Pixabay

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!