Kostel Sacre Coeur rozezněl benefiční Koncert pro IMPULS

Výtěžek poputuje lidem s roztroušenou sklerózou.
Pomoci přijeli i studenti z Hotelové školy Poděbrady

Na 13. ročníku benefičního Koncertu pro IMPULS zazněla Schumannova a Dvořákova klavírní kvinteta v podání předních českých hudebníků – violistky Kristiny Fialové, houslistů Evy a Radima Krestových, violoncellisty Petra Nouzovského a klavíristy Martina Kasíka. V pražském kostele Sacre Coeur tak svým umem podpořili pacienty s roztroušenou sklerózou. Celý výtěžek koncertu, což je 395 980 korun, poputuje na zajištění psychoterapeutické péče pacientů.

Již devátým rokem pomáhá organizátor koncertu Nadační fond IMPULS pacientům s roztroušenou sklerózou v odborném RS centru ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze 2, kterým finančně přispívá na psychoterapii. „Psychoterapeutická péče není v České republice hrazena z veřejného zdravotního pojištění, přitom je pro pacienty s roztroušenou sklerózou nesmírně důležitá. Pacienti s touto diagnózou zažívají změny nálad, přecitlivělost, apatii, potýkají se depresemi a myšlenky na sebevraždu u nich nejsou výjimečné. Proto je podstatné, aby tito lidé měli přístup k odborné psychoterapeutické péči, která jim pomůže jejich časté problémy řešit,“ říká prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., vedoucí největšího českého RS centra při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Výběr skladeb a interpretů pro koncert v pražském kostele Sacre Coeur byl celý v režii první dámy české violy Kristiny Fialové, která také byla jeho hlavní protagonistkou. „Letošní dramaturgie koncertu byla bez kompromisů. Měla jsem radost, že pozvání přijali ti nejlepší z nejlepších a mohli jsme společně odehrát dva klenoty komorní tvorby – klavírní kvinteta Roberta Schumanna a Antonína Dvořáka,” prozradila violistka.

Mladí studenti ze střední školy pod vedením Ivy Koštýřové se zapojili do pomoci lidem s RS a benefičně připravili občerstvení. Potěšili svými kulinářskými výtvory nejen chuť, ale i srdce; v dnešní uspěchané době pomohli zastavit se a zamyslet nad tím, co je skutečně důležité.

O příjemnou atmosféru večera se postarala také moderátorka Martina Kociánová. Závěr nezapomenutelného večera zpestřila řízená degustace sommeliéra Víta Poppa, se kterým se návštěvníci vydali do mnoha koutů vinařského světa. O příslovečnou tečku se postaral Clarion Congress Hotelu Prague.

Děkujeme všem přátelům NF IMPULS za podporu, děkujeme všem našim partnerům, generálnímu partnerovi Unimex Group, hlavnímu mediálnímu partnerovi Rádiu Impuls, Hudebním rozhledům, naši partneři patří mezi naše přátele…


O Nadačním fondu IMPULS
Za 18 let své existence Nadační fond IMPULS rozdělil více než 30 miliónů korun ve prospěch nemocných s roztroušenou sklerózou mozkomíšní (RS). Jeho záběr je ale širší. Vede jediný celostátní Registr pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS) v České republice, vzdělává a pořádá cvičební projekty jako Maraton MaRS, Potkalo se tělo s duší a další.

O roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Typické pro tuto nemoc je střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je obtížná. Podle registru ReMuS podstupuje v současné době v ČR přes 10 000 pacientů biologickou léčbu.

Na celém světě trpí touto nemocí 2,5 miliónů lidí, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D.

Bližší informace o koncertu a Nadačním fondu IMPULS najdete na www.nfimpuls.cz.

 

Foto: Nadačni fond IMPULS

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ