Emoce se musí prožít. A nejen v máji, měsíci lásky

Pohlazení od psycholožky

Téma emocí mne provází často. Je spjato s tématy, kterým se věnuji. Nyní je květen, máj, lásky čas. Láska patří mezi emoce.

Emoce není problém. Naše emoční stavy nelze řešit jako problémy. Emoce se musí prožít. S emocemi se nejlépe vypořádáme za porozumění jejich zrodu. No ale jak zjistím, že se něco děje? Že právě teď se „něco“ tvoří a za chvíli mne dané emoce pohltí? Třeba i uvědoměním si toho, jak se právě nyní cítím. „Tak na to já nemám čas!“ slýchávám. „Musím ještě tolik věcí stihnout, musím odevzdat, musím, musím“ a tlak na náš výkon stoupá a tím i hladina našich stresových hormonů.

Naše tělo je optimálně vytvořený model. Význam slova optimum najdete na netu jako „nejvýhodnější, nejlepší stav, okolnost, podmínka; nejpříznivější podmínky pro život organizmu“. To je povzbudivá zpráva. Jsme vytvořeni vlastně naprosto ideálně a navíc každý jak osobitý originál. Optimálně, ale sériově. Připodobním to k autu.

Optimální prostředek pro náš přesun odněkud někam. Když má ale auto podávat lepší výkony, tak se „vytuní“ a má úplně jiné parametry. Závodní auto Formule 1 má jiné servisní prohlídky, jinou nadstandardní péči. Jenom při výměně kola kolem něho je minimálně pět odborníků. Dostává to nejkvalitnější palivo, má upravené jízdní vlastnosti, které se stále posuzují a seřizují. Náš sériový model mnohdy jede na prázdnou nádrž, protože nesnídá, oběd sní v poklusu a ještě s mobilem vedle talíře. Možná si občas „vytuníme“ karosérii lepším make upem a kvalitnějším nočním krémem.  Pak si ještě mnoho lidí huntuje tělo ve snaze zhubnout či ho dát sportem do kondice. A také časem ve víru událostí nezastaví v boxu ani na přezutí nových pneumatik. Běžecký guru Miloš Škorpil říká svým novým svěřencům: „Chceš-li zrychlit, zpomal!“ To je přesně věc, kterou si spěchající člověk nechce připustit. Jede na plný plyn a ve snaze nedělat chyby jich dělá ještě víc. Jeho sériový model začíná upadat.

Rozvíjet zodpovědnost za svůj života a mít svoje emoce pod kontrolou znamená: dovolit si denně na pár minut se pozastavit, zklidnit se, uvědomit si, jak se v tento okamžik cítím, co se ve mně odehrává a zda svému sériovému modelu dávám pauzu i na kvalitní servis. Zda doplňuji pohonné hmoty. Naše základní veličina je DECH. Oproti všemu je zdarma. Díky kvalitnímu dýchání umožňuji tělu dokonalé okysličení a tím umožňuji i dobrou práci jeho orgánů. Pokud jsme byly dětmi, mohlo platit, že za své pocity nejsme zodpovědní. Je čas ale převzít plnou odpovědnost za své emoce a pocity.

Zase začínáš s tím svým dýcháním?! Ano, dech je to, co nás provází již od našeho narození. Dech bude i to poslední, co tady uděláme. Jenže my se postupným vývojem stahujeme, zadržujeme dech, snažíme se mít ploché břicho a nedovolíme si do něj pořádně dýchat. Chodíme ohnutí, stažení pod tlakem událostí. Takže si svoje břišní orgány postupně dusíme a nedopřejeme jim pořádné prokysličení. O sezení u počítače ani nemluvím.

Pochopit svoje emoce a uvědomit si jejich zrod nám pomůže i VĚDOMÉ DÝCHÁNÍ. Zastavit se přes den na malou chvilku, narovnat se, udělat pořádný dlouhý výdech. Poté si dopřát nádech a výdech, nejlépe třikrát za sebou, napít se neperlivé vody. Nepíšu již dopřát si pořádný nádech. Protože tělo samo zatouží po pořádném nadechnutí. A možná se stane, že vás i něco objevného napadne. Protože jste svému modelu dopřáli lepší palivo.

Vaše Zuzka Nemčíková

 

Foto: Archiv Zuzky Nemčíkové

Zuzka Nemčíková

Zuzka Nemčíková

Bývalá armádní psycholožka a hlavně nezdolná optimistka, sama říká, že má výcvik na zvládání nadlimitních životních situací. Prodělala třikrát rakovinu prsu, včetně opakovaných recidiv. Jako BRCA pozitivní se jí vrátila také rakovina vaječníků, nyní včetně metastáz. Na své cestě životem jde svou vitalitou příkladem i stovkám dalších pacientek. V roce 2018 otevřela své psychologické poradenství v Žatci, které je zároveň pobočkou spolku Revenium. Svými Pohlazeními pravidelně přispívá do online magazínu Inspirante.cz, ale i v jiných médiích je jako doma. Zuzka miluje běhání, je proslulou účastnicí seriálu RunTour, kde sbírala dojmy i trofeje. Největší výhrou je však její manžel Miloš, který jí drží palce ve všem, do čeho se pustí.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!