Ovládat počítač mozkem půjde i mimo Matrix

Petit pomůže komunikovat handicapovaným

Možnost ovládat počítač mozkem zní pro většinu lidí stále spíš jako motiv science fiction filmu než jako realita. Brzy bude možná všechno jinak. Olomoucká firma Petit vyvíjí přístroj, který by měl umět ovládat počítač za pomocí mozkových vln.

Unikátní přístroj olomoucké společnosti Petit by měl v blízké budoucnosti pomáhat lidem se zdravotním postižením, kteří se nemohou hýbat a komunikovat. Myšlenku představila olomoucká firma Petit na přehlídce INSPO 2018. Můžete zvedat obočí, nebo si ťukat na čelo, ale věc, o které nám američtí filmaři tvrdili, že bude možná až po apokalypse v roce 2138, vypadá reálně už teď.

„Na virtuální klávesnici budou za sebou problikávat písmena z abecedy. Pokud se na ni objeví písmeno, na které myslíte, vyvolá to ve vašem mozku vzruch, který přístroj zaznamená. Posléze by se provedlo ověření, zda nešlo o náhodu a vzruch byl odůvodněný zobrazením písmena. Samozřejmě takto nesestavíte dlouhé věty, alespoň zatím,“ řekl k vytvářenému přístroji Jiří Menšík z firmy Petit.

A kdy bude tahle věc k dispozici? „Na INSPU 2019 bych rád představil prototyp, s jehož pomocí by handicapovaný člověk byl schopen komunikačních výstupů „ano“, či „ne“. Jde o věc, se kterou se člověk nenaučí pracovat automaticky, ale je k tomu zapotřebí trénink. Snazší je samozřejmě možnost počítače, který člověk ovládá očima, tak jako to dělal například Stephen Hawking. Ale někteří lidé nemusí udržet oči v pozoru. Mohou se jim po chvíli obracet v sloup, nebo se jim mohou začít přivírat víčka,“ dodal Menšík se slovy, že na výzkumu se podílí šest vysokých škol napříč republikou, které dodávají výstupy svých výzkumů.

Pokusy o něco podobného tu byly i dřív, nikdy však nedopadly stoprocentním úspěchem. Tak že by teď?


Přístroj na ovládání počítače mozkem

  • přístroj vyvíjí olomoucká firma Petit, která se počítači pro handicapované zabývá už od konce 90. let minulého století
  • výzkumem v této oblasti se zabývá šest vysokých škol napříč republikou
  • prototyp by měl být představen na přehlídce INSPO 2019
  • staršího příbuzného tohoto projektu – počítače ovládaného očima – užíval například Stephen Hawking

 

Foto: Jiří Menšík

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ