Veřejná služba pomáhá, motivuje a nezahrnuje pouze úklid ulic

Veřejná služba je jednou z aktivit pro klienty Úřadu práce České republiky. Jejím smyslem je vrátit dlouhodobě nezaměstnané do běžného života. Umožnit jim oživení pracovních a sociálních návyků, nebo jejich získání, a tím pádem jim usnadnit vstup na trh práce. Nejedná se o pracovněprávní vztah, ale o výkon činnosti, který je založen na dobrovolnosti. Nezahrnuje jen úklid ulic, v široké nabídce figuruje mimo jiné například výpomoc při organizování veřejných akcí.

Počet pozic nasmlouvaných pro výkon veřejné služby stále roste, celkem jich úřad eviduje přes 12 000. Nejvíce pak v Ústeckém (3 257), Moravskoslezském (1 741), Středočeském (1 475) a Jihomoravském (1 248) kraji. Dosud na veřejnou službu nastoupilo  4 133 klientů.

Úřad práce České republiky aktivně a opakovaně oslovuje subjekty a potenciální organizátory, kteří mohou veřejnou službu zabezpečit. Jde zejména o města, obce, ale také neziskové organizace, poskytovatele sociálních služeb, komunitní centra.

Činnosti, ve kterých může být veřejná služba organizována

Kromě zajištění udržování ulic a jiných veřejných prostranství, ochrany životního prostředí a zeleně, klienti mohou vykonávat aktivity během veřejnosti přístupných sportovních a kulturních akcí, zapojit se v rámci pomocných činností v oblasti poskytování sociální a zdravotní péče (ambulantní nebo terénní sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, sociální a poradenské služby obětem katastrof, závislým na návykových látkách, bezdomovcům a jiným sociálně slabým skupinám, dětem a mladistvým). Také lze věnovat svůj čas opuštěným a týraným zvířatům.

Jak a kde by měl nezaměstnaný veřejnou službu hledat? Kdo je mu v tomto nápomocen?

Veřejná služba je předně nabízena uchazečům o zaměstnání, kteří jsou zároveň osobami v hmotné nouzi. Pokud má klient zájem o výkon veřejné služby, měl by se obrátit na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce České republiky, kde je evidovaný a jsou mu vypláceny dávky hmotné nouze. Tamní zaměstnanci zjistí, jaké pozice jsou v konkrétním regionu dostupné a volné. V případě, že se klient rozhodne pro určitou činnost, pak s ním Úřad práce České republiky uzavře smlouvu o výkonu veřejné služby.

Dlouhodobě nezaměstnaní si mohou v rámci veřejné služby zvýšit příjem

Lidé, kteří jsou v evidenci Úřadu práce České republiky a pobírají dávky v hmotné nouzi déle než 6 měsíců, si mohou výkonem veřejné služby zvýšit částku existenčního minima na částku životního minima, jestliže ji vykonávají alespoň 20 hodin měsíčně. Pokud vykonávají veřejné služby 30 hodin v měsíci, bude částka na živobytí zvýšena o polovinu rozdílu mezi životním a existenčním minimem.

Kdo pobírá příspěvek na živobytí déle než půl roku a není aktivní, nebo nemá nárok na podporu v  nezaměstnanosti či při rekvalifikaci, může mu být naopak částka na živobytí snížena na existenční minimum.

Toto opatření se netýká osob ze zákona z této povinnosti vyjmutých – tedy seniorů nad 68 let, invalidních ve druhém a třetím stupni, poživatelů starobního důchodu, klientů pobírajících příspěvek na péči ve II. až IV. stupni a také těch, kteří o ně pečují, osob dočasně práce neschopných, s nárokem na rodičovský příspěvek nebo nezaopatřených dětí. Pro osoby invalidní v prvním stupni je veřejná služba dostupná, pouze záleží na druhu činnosti nasmlouvané pozice.

Jak už bylo řečeno, veřejná služba je jen jedna z aktivit pro klienty Úřadu práce České republiky, která jim může pomoci v návratu do zaměstnání. V případě, že klient nemůže veřejnou službu vykonávat s ohledem na jeho zdravotní stav a v rámci pozic, které jsou k dispozici, nabídne mu úřad náhradní variantu, která zohledňuje tento fakt.

Zdroj:

Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce České republiky
Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce České republiky
www.mpsv.cz

 

Foto: pixabay

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ