Život je jak nekončící jízda na horské dráze. Pomalý výstup nahoru, chvíle klidu, pak střemhlav dolů, pozor zatáčka, a zase pomalu nahoru. Fáze se střídají jak na běžícím pásu. Snažit se udržet ve stejné rychlostní hladině je zhola nemožné. Z nenadání přilétne informace a my jsme nuceni okamžitě reagovat a makat.

A že těch informací je požehnaně – rodina, práce, přátelé, cestování, koníčky, internet, kultura… Pořád se něco děje. Tělo ale není perpetuum mobile, není stavěné na jízdu na plný plyn. Potřebuje odpočinek. Lásku. Chvíli klidu, oddychu, načerpání energie. V moderním světě je slovo odpočinek skoro zločin. Pokud nemluvíme o dovolené u moře, která je ale tak proklatě krátká!

Každý máme jinou konstituci, a tak někomu vyhovuje odpočinek aktivní, někdo zase potřebuje spánek ve stínu stromů na louce. Nezáleží, jakým způsobem relaxujeme. Je ale nesmírně důležité si odpočinek dopřávat v pravidelných intervalech, aby mělo tělo čas se zregenerovat. Jinak se totiž může stát, že jedeme na plný plyn, jsme unavení, začíná nás něco bolet. Dostaví se nemoc. Varovný signál, že s tělem není něco v pořádku.

Nic se neděje náhodou. Jestli k vám tělo vysílá signály, zkuste zjistit, co se vám snaží říct. Pokud totiž budete tato varování opakovaně přehlížet, a pojedete dál, může se stát, že se vám finálně sekne motor a vy už se nerozjedete. Stejně jako jsem já zkolabovala před 3,5 roky. Cesta zpět je náročná a dlouhá, bohužel bez zaručeného výsledku úspěchu.

Suma sumárum vás chci dneska vyzvat ke stávce. Odpočiňte si. Nehoňte se a nesnažte se zachránit svět. Nejdřív zachraňte sebe. Dejte si pauzu 🙂

S láskou,

Tereza

 

Foto: pixabay

Picture of Tereza Nagyová

Tereza Nagyová

Od roku 2015 působila Tereza Nagyová ve stomické pacientské organizaci České ILCO z.s. - dobrovolné sdružení stomiků, díky čemuž, jak sama říká, dostala odvahu mluvit otevřeně o životě se stomií a psát blog Nejsemtabu.cz. Nedlouho na to se rozhodla šít speciální prádlo pro stomiky pod značkou MyPouch. I proto se Tereza připojila k projektu Revenium, a tak na Inspirante najdete její sloupek #nejsemtabu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ