Obě moje babičky zažily jako mladé dopad hospodářské krize a bylo pro ně důležité, abych měla práci. Kdyby viděly, co už třetí měsíc v sociálním podniku Návštěvy POTMĚ dělám, byly by překvapené, jak moc se to podobá tomu, co jsme přirozeně společně zažívaly: povídaly si, vzpomínaly nad fotoalby, chodily na procházky nebo si zpívaly u vaření… Právě ony mě naučily, jak stárnout s noblesou.

Ale jsem si jistá, že by se jim to líbilo. Mně se moje nová práce taky líbí. Vlastně je to to nejsmysluplnější, co jsem kdy dělala. A ještě je to zábava.

Nevidomí pomáhají se samotou

Jsem součástí týmu, kde je zatím sedm nevidomých a slabozrakých kolegů. Je to trochu naruby – u nás se dvě vidící kolegyně integrují mezi nevidomé.

Jako většina nápadů i tento vznikl z rozhovoru: z reálné zkušenosti a z reálné potřeby. “Věděli jsme, že stávající systém není připravený na počty seniorů, pro které bude nutné zajistit péči, aby mohli co nejdéle setrvat doma v kruhu blízkých. A měli jsme partu skvělých kolegů kolem projektu Světluška. Tak jsme vymysleli Návštěvy POTMĚ,” říká vedoucí projektu Gabriela Drastichová.

Jednou z iniciátorek a současně nevidomých pracovnic zapojených do projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu je Alena Terezie Vítek. Ta navštěvuje se svým vodicím psem čtvrtým rokem šestadevadesátiletou ženu.

Plán byl, že budou nevidomí a slabozrací návštěvníci docházet do domácnosti a pobytových zařízení a budou se seniory trávit čas tak, aby jim přinesli radost a těšili se na každé “příště”.

“Potřebovali jsme ověřit, zda by senioři, kterým je dnes osmdesát, uvítali společné trávení času,“ vysvětluje Drastichová. Ale to není vše. V nadačním fondu museli také zjistit, zda pracovníci v zařízeních, která tradičně o seniory pečují, mají kromě ošetřování čas třeba i na naslouchání a společná vyprávění, jestli generace dnešních padesátníků a šedesátníků má starost, jak vyplní čas svých rodičů. „Proto jsme spustili v březnu v Praze Návštěvy POTMĚ a sledujeme, jak budou na službu lidé reagovat a kam nás tato zkušenost posune,” dodává Gabriela Drastichová.

Jak to vypadá v praxi?

Návštěvy POTMĚ zatím spolupracují se dvěma zařízeními v Praze 7 a s jedním v Praze 8. Protože jsou mezi kolegy  profesionální hudebníci, máme za sebou několik úspěšných koncertů. Velice oblíbené je hraní písniček na přání. A hádejte, kdo má u třetí sloky problémy s pamětí? A kdo tančí?

Protože dvě pracovnice mají canisterapeutický výcvik, nabízejí skupinám i individuálním klientům kontakt s vodicími psy. Kolega – profesionální překladatel – zase mluví výborně německy a anglicky.

Počítá se také s tím, že pracovníci díky vlastním zkušenostem a pravidelnému vzájemnému kontaktu dokážou včas rozpoznat a podchytit úbytek zraku i sluchu u seniora a navrhnout vhodná řešení.

A nedílnou součástí jsou i setkávání s menšími skupinkami či jednotlivci. Mne velice obohacuje dáma, která v létě oslaví 97. narozeniny.

A když už jsme u narozenin, máme za sebou i slavnost na zahradě Pečovatelského centra v Praze 7. Tu jsme pomohli organizovat – a dvě hodiny hráli a zpívali. Ohlasy šesti oslavenkyň, kterým bylo od 67 do 96 let, i ostatních účastníků nás moc potěšily.

Cíl: dlouhodobě udržitelný sociální podnik

Návštěvy POTMĚ vznikly jako start-up pod hlavičkou Nadačního fondu Českého rozhlasu (Světluška). Časem by se měly změnit na plnohodnotný sociální podnik, financovaný mimo jiné i z plateb za poskytnuté služby.

Jsou také reakcí na situaci na trhu práce. Podle odhadů má práci jen každý pátý zrakově postižený v produktivním věku.

Smyslem projektu je tak kromě pomoci seniorům a jejich rodinám i plnohodnotné zaměstnání pro nevidomé. Do Návštěv POTMĚ se postupně zapojí osmnáct nevidomých a slabozrakých pracovníků.

Služba, která bude až do podzimu 2019 poskytována zdarma díky finanční podpoře Operačního programu Zaměstnanost, je zatím dostupná pouze v hlavním městě. V plánu je rozšíření Návštěv POTMĚ i do dalších českých měst. Prvním budou již letos v červnu České Budějovice.


Návštěvy POTMĚ

Detaily najdete na facebooku Návštěvy POTMĚ a na webu www.navstevypotme.cz. Ozvat se můžete na telefon +420 739 22 88 31 či vše domluvit online na info@navstevypotme.cz.

Kdo si může Návštěvy POTMĚ objednat?

  • samotní senioři
  • jejich rodiny
  • přátelé a lidé z okolí
  • zaměstnavatelé pro blízké svých zaměstnanců

 

Foto: Kryštof Peterka, Karolína Žampachová

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!