Zvukové cesty: Výpravy, při kterých si pod nohy vidět nemusíte

Úplně nový zážitek a pocit z přírodních krás nabízí handicapovaným nadšencům malíř a ornitolog Pavel Švec. Na jeho Zvukových cestách mohou lidé poznat přírodu skutečně zblízka, všemi smysly, v klidném tempu a po svém.

„Ornitolog nesmí být hluchý, ale slepý klidně, já ty ptáky taky skoro nevidím,“ vtáhne mě rovnou do  svého světa Pavel Švec. Ani čtrnáct let v pražské zoo v roli průvodce a poté machra na zvířecí krmiva mu v jeho denní dávce potřeby přírody nestačí. Proto ve svém volném čase víc než rok podniká Zvukové cesty, několikahodinové průzkumné toulky krajinou a terénem s těmi, kteří špatně chodí nebo vidí. Společně tak mohou nechat handicap ladem a zkoumat, stopovat, přivonět, osahat i naslouchat všemu, co se v přírodě zrovna namane.

Na počátku tohoto nápadu byl prostý zájem o svět nevidomých umělců, vlastní drobná vada řeči a vysoká míra empatie a všímavosti. Pavel si v práci uvědomil, že handicapovaní návštěvníci si prohlídku nestíhají užít, navíc faunu a floru potřebují vnímat a pozorovat po svém. „Konečně se tedy někdo zdravý přizpůsobí jim, se mnou mají dostatek času a mohou si leccos přímo vzít do ruky a prohlédnout.“

Pavel trasy vybírá hlavně na Mělnicku, Kokořínsku a v Tróji, nahrává přitom na diktafon třeba čmeláky, včely, mouchy nebo zpěv ptáků a praskot šišek. Hledá hnízda nebo různé plody, květy a stopy zvířat. Celou cestu si prochází nejdřív sám se zavázanýma očima nebo klidně po čtyřech, aby měl podobný pocit či optiku jako člověk, se kterým na vycházku půjde.

Pavel na Zvukové cesty chodí se zájemci sám, nevadí mu ani menší skupinky či zájemce s asistentem. Stačí mu zavolat nebo napsat na jeho profil na FB, domluvit čas, místo a pár dalších podrobností, a pak už můžete společně brázdit okolí. Nebo se spojit se sdružením Okamžik, se kterým Pavel čerstvě spolupracuje a na konci května podnikli první větší společnou Zvukovou cestu.

Chcete-li se pro začátek toulat přirodou online, najděte si Pavlovu FB skupinu Přírodou krok za krokem. Pavel Švec je také malíř a pořádá v přírodě arteterapeutické dílny. Více na FB skupině Svět pastelů.

 

Foto: archiv Pavla Švece

Picture of Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ