Širší bezplatná právní pomoc pro nemajetné

Od července se rozšíří státem hrazená právní pomoc lidem, kteří si nemohou dovolit zaplatit vlastního advokáta.

Zájemce o bezplatnou právní poradu s advokátem na ni bude mít nárok, jestliže jeho průměrný měsíční příjem nepřesáhne posledního půl roku před podáním žádosti trojnásobek životního minima. 

Podle místopředsedy České advokátní komory Roberta Němce bude stát nemajetným nově garantovat i zastupování v oblastech ústavního a správního práva.

Tři typy pomoci

Bezplatná právní pomoc je trojího typu. Může to být krátká informativní právní porada s advokátem. Druhým případem je poskytování právních služeb ze strany advokáta – tedy zastupování v řízení před soudem či správním orgánem, nebo například sepsání listiny.

Do třetice jde o právní pomoc cizincům v detenčních zařízeních.

Robert Němec uvedl, že právo na bezplatnou právní pomoc zaručuje Listina základních práv a svobod.

Odhadované náklady: 34 mil. Kč ročně

Oproti stavu, kdy roli státu suplovala ČAK, ponese nyní náklady stát. Podle dřívějších odhadů jej rozšíření bezplatné právní pomoci vyjde ročně zhruba na 34 milionů korun.

Za právní služby nemajetným bude stát advokátům platit podle advokátního tarifu, podle návrhu ministerstva spravedlnosti sníženého o 20 procent. Za právní porady dostanou rádci 150 korun.

Seznam žadatelů bude neveřejný

Česká advokátní komora povede od počátku července neveřejný seznam žadatelů o poskytnutí právní služby. To mohou být fyzické osoby i firmy. Žádost musí být odůvodněna „příjmovými a majetkovými poměry“. Další podmínkou je, že žadatele ve věci nezastupuje další advokát.

Konkrétní advokáty bude komora žadatelům vybírat ze seznamu těch, kteří s poskytováním bezplatné právní pomoci souhlasí. Aktuálně jich na seznamu figuruje několik stovek. Hlavními kritérii pro výběr právníka bude bydliště žadatele, nebo místo, kde mu má advokát právní službu poskytnout – tedy například sídlo soudu či věznice.

Žádosti o právní porady se budou podávat na formuláři sestaveném ministerstvem spravedlnosti. Jeho součástí bude prohlášení o tom, že příjem žadatele nepřesahuje trojnásobek životního minima. To aktuálně pro jednotlivce činí 4310 korun. Za podání žádosti se bude platit stokorunový administrativní poplatek, který komora odpustí mj. držitelům průkazu ZTP, lidem pobírajícím dávky v hmotné nouzi nebo dětem.

Konzultace bude do 120 minut

ČAK zašle žadateli kontakt na advokáta, kterého mu k poradě určila. Na zájemci bude, aby se s advokátem spojil a dohodl si s ním čas a místo konzultace. Délka porady je stanovena minimálně na 30 a maximálně na 120 minut ročně. „Jde o základní informace: kam se mají žadatelé obrátit a jak rychle, aby jim neuplynula lhůta. Případně jim bude doporučeno, aby vyhledali odbornou pomoc delšího charakteru,“ popsala ředitelka brněnské pobočky ČAK Irena Schejbalová.

Zdroj: Česká advokátní komora

 

Foto: pixabay

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
David grobelny
David grobelny
4 let před

Dobrý den rezervoval jsem si rezervaci ubytování přes http://www.amoma.com a ta zkrachovala a já nemám zpět své peníze ani rezervaci hotelů.dekuji David grobelny poraďte prosim

Redakce
Redakce
4 let před
Reply to  David grobelny

Dobrý den, pro informace o bezplatné právní pomoci pro nemajetné se můžete obrátit přímo na Českou advokátní komoru: http://www.cak.cz

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!