Slavní s handicapem: Forrest Gump na jedné noze aneb běžec naděje, Terry Fox

Pochopil, že pokud s něčím nesouhlasíme, nemá cenu sedět v koutě. Ať už na vás ostatní budou koukat jako na sebevětšího blázna. Rozhodl se, že něco změní. Změnil. Když umíral, nebylo mu ani 23 let…

Nemůže se ten blbec uhnout? Ty jo, on nemá nohu… Není to náhodou stopař? Tak ho vezmeme, ne? I takhle to vypadalo na začátku Maratonu naděje, na začátku jedné z nejúžasnějších sportovních událostí vůbec. Ne, není to přehnané tvrzení, v téhle události se totiž nikdo nehnal za poháry, nebo za uznáním. Tady šlo o jádro sportu jako takového – překonat (nejen) svoje hranice.

Terry Fox se narodil 28. července 1958 v kanadském Winnipegu. O sport se zajímá už jako teenager, ale v osmnácti letech přijde diagnóza rakoviny kosti. Terry nedostane na výběr, musejí mu amputovat pravou nohu. Osobní tragédie, kterou by těžko nesl každý člověk (co potom ten sportovně nadaný), však Terryho nezlomí. Naopak.

Mladík se v nemocnici setkává s dalšími pacienty, které postihlo stejné onemocnění: rakovina. Mnozí z nich jsou děti. Děti! Jak jim pomoci? Jak sehnat peníze na jejich léčbu? Většina z nich se nevrátí domů. Většina nemá takové štěstí jako on… On „jenom“ přišel o nohu. Něco přeci musí jít udělat!

První člověk s amputovanou nohou, který uběhl maraton

Přečte si článek o Dicku Traumovi, prvním člověku s amputovanou nohou, který uběhl maraton. To ho vyprovokuje. Začíná zběsile trénovat. Neběhá se mu snadno. Pahýl stehenní kosti bolestivě naráží do protézy. Co krok, to bolest. Au. Au. Au! Vydrží to. A opravdu se v srpnu roku 1979 staví na start maratonu v Prince George. Dobíhá poslední. Stejně si však získává uznání diváků i ostatních účastníků.

O den později oznamuje rodině svoji vizi. Šílenou vizi. Ale co by bez špetky naivity a šílenství vzniklo? A tak se Terry rozhoduje, že poběží napříč Kanadou. Od východu k západu. Během cesty získá prostředky na výzkum rakoviny. Milion dolarů. Milion dolarů na výzkum rakoviny! Cože?!? On se zbláznil. Úplně se zbláznil! Ne, matka o něčem takovém nechce ani slyšet. Ale Terry je paličák. Stojí si za svým. Matce nezbývá než souhlasit a podporovat ho…

Marathon of Hope

Maraton naděje začíná 12. dubna 1980 v provincii Newfoundland. Terry poběží z východu na západ. Protézu ponoří do vln Atlantického oceánu a odstartuje. Na začátku ho trápí únava z náročného programu (Terry chce každý den uběhnout vzdálenost maratonu) a především pak malá podpora veřejnosti. O jeho příběhu a snaze se mluví málo. Samotnou cestu mu navíc komplikují agresivní motoristi. Jedni na něj troubí, druzí se ho pokouší vytlačit za krajnici, jiní ho dokonce považují za stopaře.

Časem se povědomí o něm rozšiřuje. V Ottawě slavnostně zahajuje zápas amerického fotbalu. Dostává se mu více publicity. Přibývá také peněz. V Torontu se pak setkává s několika tisíci podporovatelů, kteří ho na náměstí vítají. Stává se celebritou. Svůj původní plán: jeden milion dolarů zvyšuje na 24 milionů. Tak, aby to vycházelo, jako kdyby každý Kanaďan přispěl dolar.

Život ale každému nenapíše scénář pohádky se šťastným koncem. V srpnu začíná Terry Fox škaredě kašlat. Suchý a dráždivý kašel. Ten sice poprvé odezněl, ale 1. září se vrací s nebývalou silou. Terry musel svůj Maraton naděje přerušit. Následovalo vyšetření v nemocnici, které předčilo nejhorší obavy – Fox má metastázy na plicích. Nechtěl se vzdát. Naopak. Vzkázal, že bude bojovat a že svůj Maraton doběhne.

Nedoběhl, ale svůj cíl přesto naplnil. Po roce už prostředky, které mu lidé poslali, činily více jak 24 milionů. Úkol splněn. Rakovina se ale rozšiřuje. Další a další chemoterapie. Bez úspěchu. 28. června 1981 v brzkých ranních hodinách Terry Fox umírá. Za měsíc by mu bylo 23 let…

 


Terry Fox:

  • Kanadský sportovec a filantrop
  • Narodil se 28. července 1958
  • V osmnácti letech mu diagnostikovali rakovinu kosti a museli mu amputovat pravou nohu
  • 12. dubna 1980 zahájil svůj Maraton naděje – maraton, na kterém chtěl získat (původně) jeden milion dolarů na výzkum rakoviny, už po roce měl více než 24 miliónů
  • Zemřel 28. června 1981 (nebylo mu ani 23 let)

 

 

Foto: Jeremy Gilbert / Wikimedia Commons

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ