Inspirante s vůní kávy – Café Martin

V novém seriálu vás budeme pravidelně zvát do zajímavých podniků s „přesahem“. Přijměte pozvání do kavárny od milců kávy z redakce Inspirante. Ukážeme vám, jaká místa a jaké pití milujeme a proč…

V prvním zastavení vás zveme do populárního pražského Karlína – do tréninkové kavárny Café Martin. Nedaleko Karlínského náměstí můžete ochutnat výtečnou kávu, řadu dezertů i domácí limonády.

V kavárně obsluhují lidé s mentálním či kombinovaným postižením, kterým je v případě potřeby k ruce asistent.

Káva je z partnerské pražírny

Kavárníci vám připraví několik druhů kávy z partnerské pražírny v Drahonicích.

Ta mimo jiné praží kávová zrna z několika zemí Jižní a Střední Ameriky, ale také z Vietnamu. Kafe tu pořídíte za necelých 40 korun. V menu ale najdete i „Kávu, která pomáhá“ za 60 korun. Kávu tu servírují i s mléčnou pěnou nebo šlehačkou. V těchto letních dnech jistě potěší i frappé a ledová káva, kterou si lze vypít u některého ze stolečků na malé zahrádce přímo na ulici.

Mimo čajů a nealkoholických nápojů si v Café Martin můžete dát dva druhy mléčných koktejlů a také pět druhů domácích limonád, mimo jiné z bezu.

Mají tu víno, za které zaplatíte 25 korun za 1 dcl, lahvové pivo i další alkoholické nápoje.

Domácí dezerty

První položka jídelního lístku je nadepsaná mnohoslibně – dortíky atd. A jsou to právě domácí dezerty, na které se do Karlína chodí. V menu je 14 různých sladkých dobrot od mini lívanečků, koláčů a tří druhů dortů až po mini Pavlovu a řepový muffin.

Ze slaných jídel jsou v nabídce bramborové placičky, panini, hummus a dva druhy quiche – s cibulí a se špenátem. K vínu se tu dají objednat domácí tyčky se sezamem nebo mákem, mandle a oříšky.

Výhodou kavárny je kromě milé a vstřícné obsluhy i její trochu starosvětský ráz a relativní klid na práci i na schůzky.

Výmalba i vybavení se snaží navodit atmosféru klasické kavárny, nevyhýbají se tu ale ani moderním prvkům. Sází na pohodlí – mimo renovovaného nábytku jsou u většiny stolů křesla nebo pohovky. Originální je i nádobí – kávu dostanete v šálku vyrobeném v chráněné dílně A MANO.

Pokud vám káva, domácí sušenky či pečené čaje zachutnají natolik, že je budete chtít i doma, požádejte obsluhu o namletí zrnkové kávy z vakuového balení či o cokoli dalšího ze sortimentu. Jako bonus je možnost nakoupit i další výrobky již zmíněné keramické chráněné dílny.

Podnik funguje pět let

Kavárna Café Martin funguje téměř pět let. Otevřena byla v prosinci 2013. Lidem se zdravotním postižením tady nabízí možnost získat nové zkušenosti v oblasti kavárenství a zvýšit tak kvalifikaci pro další uplatnění na trhu práce.


Adresa:

Sokolovská 29/75

186 00 Praha 8

Tel: 725 992 559

Otevírací doba:

PO–PÁ 8:30–20:00

SO a NE zavřeno

Bezbariérové: ne

Zahrádka: ano (na chodníku)

Platba kartou: ano

Wi-Fi: ano

Kontakt:

https://www.cafemartin.cz/cafe-martin-karlin/

https://www.facebook.com/cafe.martin.karlin/

 

Foto: archiv Café Martin

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ