Mám neodbytnej pocit, že zvenku působím jako někdo, kdo má vyvrknutej kotníček, vyděšeně se plazí světem a čeká na spásu. Do života mi totiž pořád někdo krafe. Možná je to pro okolí způsob, jak se vyrovnat s jistou bezmocí a doživotním přihlížením tomu, že jsem perplex.

No jo, schody za mě nesejdete. Můžete je zbourat. Nebo mě zkusit snést. Klidně vzteky v zubech. Blbý je, že znalost hlášek z Forresta Gumpa nebo každoroční návštěva tety z Velvar, co má ústřel, z vás odborníky na handicap nedělá. Diagnózu mám já. A dobře vím, co dělám a proč. Pokud mě teda zrovna nerozruší, že nepřišly gumičky.

Háček je ale v tom, že vy logicky reagujete na to, co vidíte. Kulhavou holku. Takže nabídnete rámě, zábradlí, dovlečete minerálky a cajk. Zasypete mě radami, poradíte auto, bližší práci, život beze stresu a pac a pusu. A pokud k sobě oficiálně nepatříme, vysloužíte si řád zlatého altruisty za to, jak bezostyšně pomáháte někomu, kdo je cizí. Zato já mám další vrásku. Nechci přece být něčí problém.

Je naprosto jasný, kdo je tady šéf. Vy máte svaly a čáry, navíc se mi věnujete, tak co bych ještě chtěla. Pomoc po mém? Trochu času a úcty? Fakt nechodím špatně proto, že by mi ještě někdo neukázal, jak na to. Ne, nespraví to ani jiný boty, účes nebo „neprožívej to“ a „nezdržuj.“

Mám si život zařídit po svém. Když to udělám a poprosím o konkrétní úlevu nebo pomoc, jsem za tu, co je rozcapená, líná a chce výsady, které jen tak někdo nemá. Nabízí se opáčit, že ale mám výchozí podmínky, které taky jen tak někdo nemá. Jenže to nemůžu svým nohám a svému přesvědčení udělat. Sakra. Takže se naučím, že „po svém“ znamená „co my uznáme za vhodné“, případně „na co jsme tu zvyklí.“

Kosti jsou holt vrženy. Chtěla bych, abyste mohli v mé kůži být jeden jediný den. Ne se mnou, sami, pokud tedy nejste Jaromír Jágr. Protože tak byste přišli na kloub tajemství proutěného košíku. Největší gró obrny je v tom, že si prakticky pořád žádá vaši pozornost, musíte se totiž soustředit na to, jak udržet balanc a dělat jednotlivé pohyby.

Naučíte se je sice mimoděk, jenže bohužel stále zapojujete i jiné svaly. Je to únavný, někdy to dost bolí. Jako byste místo chůze do schodů skákali žabáky, a do toho vytleskávali Pec nám spadla. Maká celej člověk, přitom vy jenom chcete o schod výš. Nikdo o tom neví, zvenku totiž máte „jen“ nohu a tělo šejdrem.

A z nekonečné snahy se obhájit a ustát všechny ty řeči jsem bohužel čas od času nakřivo nějak celá.

 

 

Foto: archiv Heleny Tutterové

 

 

Picture of Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ