Tomáš Pogány: „Nežijeme tu izolovaně, chceme být součástí dění a komunit kolem nás.“

Společnost Schiedel, přední evropský výrobce komínových a krbových systémů, slaví pětadvacet let na českém trhu. Při té příležitosti rozděluje čtvrt milionu potřebným. Organizace, spolky a jednotlivce vybírali sami zaměstnanci. Schiedel také dlouhodobě podporuje mladé a talentované učně, studenty a architekty.

Za vším stojí německý podnikatel Friedrich Schiedel. Tento vizionář a pozdější senátor začínal v roce 1946 v Erbachu s minimem prostředků a experimentováním v garáži. Jen rok poté firmu už pod svým jménem specializoval na výrobu komínových systémů. Postupně v oboru přicházel se zcela novými materiály i výrobními procesy a expandoval.

Dnes je společnost Schiedel součástí americké skupiny Standard Industries. Má přibližně 1400 zaměstnanců v devatenácti evropských zemích a roční obrat kolem 200 milionů eur. V České republice pod vedením třech jednatelů pracuje na centrále v Nehvizdech a na pobočkách v Teplicích a ve Zlivi více než 360 lidí.

„Za posledních deset let na trh vstoupilo mnoho nových hráčů, už jich je přes čtyřicet,“ říká Tomáš Pogány, jednatel společnosti Schiedel. Zároveň dodává, že i kvůli bezpečnosti není ale dobré brát komín jen jako zboží, které se dá pořídit se slevou v e-shopu a sestavit svépomocí z běžně dostupných surovin. „Opíráme se o know-how, vlastní výrobu, tradici a špičkové certifikované technologie, proto je Schiedel lídrem byznysu v tuzemsku i v Evropě.“

Čtvrtstoletí na trhu

Společnost Schiedel právě slaví dvacet pět let na českém trhu. Její jednatelé se při té příležitosti rozhodli oslovit zaměstnance a nechat je vybrat stejný počet organizací, zájmových skupin nebo jednotlivců, a podpořit je deseti tisíci korunami. Velkou roli přitom často hrála osobní zkušenost samotných kolegů. „Byl jsem velice příjemně zaskočen, kolik různých projektů se nám sešlo, ta pestrost je fascinující,“ vyzdvihuje Pogány.

Dát vědět. Zapojení architektů i mládeže

Při plánování domu má sice konečné slovo zákazník, jeho rozhodnutí ale ovlivňují všichni ti, kteří se na stavbě také podílejí. Proto je společnost Schiedel pravidelným účastníkem různých výstav a veletrhů, kde zároveň pravidelně sbírá ocenění odborné i laické veřejnosti.

Přímo architektům jsou už zhruba rok určené interaktivní webináře dostupné posléze i offline. Na internetových  stránkách mají také k dispozici aplikace s různými formáty na kreslení a digitální knihovnu.

Klíčovou roli hraje spolupráce se studenty, tedy budoucí architektonickou obcí. Společnost Schiedel dodává materiál a vzorky do vybraných škol a každý druhý rok vyhlašuje soutěž, v níž mají studenti naprojektovat moderní dům, samozřejmě i s komínem. „Komín bohužel není prvoplánově sexy, málokdy se jím pochlubíte jako třeba novým bazénem. I když i to se třeba s využíváním nerezových venkovních komínů může jednou změnit,“ podotýká s úsměvem Pogány.

Kominíci, Bosonohy a pasování

Nezbytný je také kontakt s kominíky. „Právě oni jsou uživatelé i údržbáři naší technologie na trhu. Bez nich bychom navrhovali jen pro krásu, co by nakonec nenašla svůj užitek,“ zdůrazňuje Pogány. Nejdelší tradici má spolupráce se Střední školou stavebních řemesel v Brně v Bosonohách, pořadatelem Přehlídky České ručičky sloužící k propagaci řemesel a učňovských oborů.

Každoročně zde probíhá také pasování, tedy slavnostní přijímání čalouníků a kominíků do cechu. „Letos jsme objevili poklad. Slečnu Elišku Jarmerovou, která na vysoké studuje architekturu, pracuje jako projektantka, a k tomu si teď dodělala výuční list jako kominice, aby obor poznala takříkajíc ze všech stran,“ žasne Pogány.

Proč je dobré mít komín. I v pasivním domě

Zatímco u výrobních závodů a komerčních prostor je nutnost komínů zřejmá, u residenční výstavby to tak jednoznačné není. Byty jsou vytápěny centrálně z tepláren či kotelen a v domech lidé využívají plyn nebo elektřinu a o komínu neuvažují. Ten přitom umožní jak snížení energetické náročnosti stavby, tak zabezpečení proti náhlému výpadku zdroje tepla.

Samostatnou kapitolu tvoří pasivní domy, v nichž jsou veškeré tepelné ztráty přísně sledovány. Společnost Schiedel má jako jediná certifikaci na komíny do těchto staveb. Před několika lety s Absolut komínem posbírala mnoho cen a na špici se drží dodnes. Podstatná je přitom izostatická vložka, která se na rozdíl od šamotu ještě zastudena lisuje pod tlakem do formy a až pak se vypaluje. Neméně zajímavá je i speciální izolace, která je rovnou součástí betonu.

Kromě ekonomických a technologických důvodů zmiňuje Tomáš Pogány ještě jeden přínos a příjemně tak uzavírá celý rozhovor. „Ne náhodou je komín či krb považován za srdce domu. Společné posezení u ohně přece něco znamená.“

 

Foto: archiv Schiedel, archiv Revenium

 

Picture of Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ