Sex je náš, dělá dobře mně i tobě, i když mám stomii. Tak za prvé, pokud zrovna nemáte operované reprodukční orgány, nebo komplikace v malé pánvi, na sexu se po operaci nic nemění. Až na tu hlavu, kde je najednou miliarda blokád, strachu, studu, samoty.

Nechtěla jsem se na sebe podívat. Dotknout se břicha, stomie, jizvy. Bolest, zhnusení, opovržení, pocit konce života. Proč to musím, do prdele, mít tak mladá!? To už je fakt všechna naděje pryč? Není. Stomie je naděje pro znovunalezení sama sebe, lásky ke svému tělu, sebepřijetí. Je až k nevíře, jak moc jsem svoje tělo před operací zanedbávala a jak se o sebe starám dnes. K tomu patří i výběr partnera, už chci pro sebe jen to nejlepší.

Sex se stomií má podle mě pár výhod. Jsem na sebe opatrnější, jemnější. Až ve chvíli pytle poznáš, jestli máš vedle sebe parťáka, nebo jen kamaráda na sex, který tě nepodrží. Stomie je krásný filtr na kvality protějšku, ne každý to vydejchá. A což, aspoň to vím dopředu a ušetřím si trápení.

Velkým otazníkem pro nové pacienty je, kdy je vhodné sdílet informaci o břišní ozdobě. Moji milí, vhodný okamžik asi neexistuje. Vždycky vás poleje horko a nervozita, jak to ten člověk přijme. Já jsem se přiznala hned na začátku, nesnáším napětí. Záleží na vás, jak se budete cítit. Nechat si to až na chvíli v posteli je ale trochu pozdě… 🙂

Se stomií sex nekončí, může se vám dokonce zlepšit. Tak rychle na věc!

Vaše Tereza

 

Foto: Jan Hrdý

Tereza Nagyová

Tereza Nagyová

Od roku 2015 působila Tereza Nagyová ve stomické pacientské organizaci České ILCO z.s. - dobrovolné sdružení stomiků, díky čemuž, jak sama říká, dostala odvahu mluvit otevřeně o životě se stomií a psát blog Nejsemtabu.cz. Nedlouho na to se rozhodla šít speciální prádlo pro stomiky pod značkou MyPouch. I proto se Tereza připojila k projektu Revenium, a tak na Inspirante najdete její sloupek #nejsemtabu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!