33 osobností podpořilo ve videu matky samoživitelky

Novinářka z České televize Nora Fridrichová, známá z pořadu 168 hodin, zveřejnila v první školní den na svém facebookovém profilu video na podporu matek samoživitelek. Osmiminutový vzkaz 33 osobností vidělo jen za první dva dny 132 tisíc lidí. A video se rychle šíří. Marta Kubišová, bývalá první dáma Dagmar Havlová nebo Tatiana Vilhelmová mluvily o svých zkušenostech, když zůstaly s dětmi samy, či o životech svých matek.

Další vzkazy s osamělými ženami sympatizují a vyjadřují jim podporu. Část samoživitelek totiž od okolí i od politiků poslouchá, jak si za svou situaci můžou samy. „Naše děti spolu chodí do stejné školy a vaše příběhy nám nejsou jedno,“ napsala Nora Fridrichová s tím, že od jara sleduje facebookovou skupinu organizace Klub svobodných matek.

Skoro pět tisíc žen tam otevřeně řeší svoje každodenní dramata. Jak vyprat vanu prádla v ruce, co s odpojenou elektřinou, nebo jak uvařit za 70 korun na den. Slaví se tu i radosti, třeba dětský pokoj poskládaný od kamarádek nebo nová práce od šesti do dvou, jen kdo odvede děti do školky? Matky si navzájem poštou posílají, co už nepotřebují, a svým dětem dárky k narozeninám, aby jich dostaly co nejvíc…

Jejich realitu popisuje i Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek. Podle ní je v zemi téměř 200 tisíc neúplných rodin, 90 procent z nich jsou matky samoživitelky. Třetina těchto žen má měsíční příjem pod deset tisíc korun. Alimenty chodí zhruba polovině, nejčastěji dva tisíce na dítě.

 

Odkaz na video ZDE.

 

Foto: pixabay.com

 

 

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!