O stolici se nemluví. Oficiálně každý voní jako lilie, nebo to vůbec nedělá. Každý ale smrdí, logicky i stomik. Vývod tedy nic nezměnil. Akorát to, co bylo schované a řešilo se v kalhotách, vynesl pytel na povrch břicha.

Sama jsem měla hroznou obavu, jak to s pytlem budu zvládat. Jestli už nebudu muset být doma navždy přivázaná k posteli, samovolně defekovat a čekat na zázrak. Co když budu smrdět, každý to o mně bude vědět, nikdo mě nebude chtít a budu nechutná?

Fabule zápachu se line řadami jak zdravých, tak nemocných lidí. Až sám pacient po operaci zjistí, že se není čeho bát. Dnešní moderní pomůcky, pokud jsou vhodně zvolené a nemají vadu filtru, bez problému zápach stolice drží uvnitř pytlíku. Na světlo boží se tedy dostane až při vyprázdnění na záchodě, a tam je to povoleno. Pokud máte náhodou se samovolným zápachem problém, obraťte se na svoji stomickou sestřičku, která vám doporučí jinou pomůcku. Vše se dá řešit.

Nebojte se, moji milí, život jde dál i se stomií. Naši spoluobčané se nestydí smrdět potem jak divá zvěř uprostřed plné tramvaje, proč bychom se měli stydět my za náš hendikep?

S láskou, Tereza

 

Foto: pixabay.com

 

Picture of Tereza Nagyová

Tereza Nagyová

Od roku 2015 působila Tereza Nagyová ve stomické pacientské organizaci České ILCO z.s. - dobrovolné sdružení stomiků, díky čemuž, jak sama říká, dostala odvahu mluvit otevřeně o životě se stomií a psát blog Nejsemtabu.cz. Nedlouho na to se rozhodla šít speciální prádlo pro stomiky pod značkou MyPouch. I proto se Tereza připojila k projektu Revenium, a tak na Inspirante najdete její sloupek #nejsemtabu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ