Mám takovej pocit, že se mi současná společnost pořád šťourá v děloze. Děti jako noví bohové, jejich hlášky, fotky a výchova jako zbraň hromadného ničení. Děti jako způsob sebeprezentace a ukázka toho, že jsme dospělí, zralí, obětaví, a hlavně máme smysl života. A bez dětí ne?

Ještě v pubertě jsem chtěla prcky tři, z čehož mé blízké jímala hrůza. Přáli mi rovnou staršího potomka, aby se mi svišť nemotal pod nohy a já ho nemusela honit. „To obstará manžel.“ „Co, to starší dítě jinde?“ „Ne, ten pohyb.“ Stejně je prý neuhlídám. „Tak je někam přivážu.“ A to jsem ještě netušila, že mi moderní doba se sedačkami, vodítky a jinými paralyzujícími prostředky vyjde tolik vstříc.

Málokdo mi dal pochovat miminko, abych s ním náhodou nespadla. Dokonce jsem párkrát musela vymlouvat obavy z toho, že ze stoje propadnu vrchem do dětské postýlky. Jasně, parkour hadr! Obklopena vší tou hyperopatrností jsem postupně získala sžíravý pocit, že vlastní dítě minimálně zašlápnu, nebo ho při přebalování aspoň upustím kamsi do dřezu.

Tak jsem to jako správná samička hodila na partnera. Jakože na to přece budeme dva, tak se o to šábnem. On bude tahat kočárek a konejšit mě, až strachy rozpustím dudlík v Savu. Bohužel jsem z toho ale vyšla jen jako slepice, co zase dělá drama. Touha po dítěti má být přece silnější než strach, moje milá. Muž za stolem v práci nebo se svými koníčky, žena servaná za přebalovákem, „co na tom, Helí, nechápeš? Mateřství odnese každá máma.“

S věkem a handicapem opotřebovaným tělem jsem se totiž bála hlavně těhotenství. Zakopnu, lehnu a děťátku ublížím. Budu muset být celou dobu na vozíku. Propadnu depresím. Přestanu chodit. Nafurt. Přiberu padesát kilo. Taky nafurt, pomoc! A to byl jen zlomek.

Nevěděla jsem, koho se zeptat a co vlastně potřebuju slyšet. Povzbudilo by mě víc pohodových mateřství lidí s handicapem, nejen harakiri akce všem navzdory, kde to vždycky někdo odnese. Doktoři toho o perplex maminkách moc nevěděli, můj nezná jedinou. „Kdovíco se vám tou diagnózou ještě nedovyvinulo, děvče. Nechtěla byste radši štěňátko?“ A to jsem se ptala gynekologa, ne kynologa.

Ale teď aspoň chápete, proč na některé nevhodné dotazy, přesvědčování a zaryté předsudky o jediném poslání ženy reaguju jako stará fena. Naježím se a vrčím.

 

Foto: Pixabay

Picture of Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ