Nestává se často, aby byl někdo s handicapem hlavním hrdinou románu. A už vůbec ne v české literatuře. Výjimkou z pravidla je nová kniha prozaičky Ivy Pekárkové Třísky, která vyjde příští týden.

Na 360 stranách se odvíjí příběh Šárky, obyčejné dívky z malého města v Sudetech, která ve dvaadvaceti letech po nehodě ochrnula.

Rozhodla se ale, že se nepromění v bezmocnou zapšklou chudinku. Poté, co ji opustí manžel, sama vychovává syna a má nového partnera. Po rozchodu se na síti zamiluje do Pákistánce Tabishe a její život nabere nečekané obrátky…

Román, psaný podle skutečného příběhu, v sobě nese prvky investigativní reportáže a odhaluje nečekaná zákoutí života lidí s postižením.

Úmysl, věnovat část výtěžku z prodeje knihy nějaké charitativní organizaci pečující o vozíčkáře, oznámila Iva Pekárková na svém profilu na sociální síti Facebook. Dostala desítky tipů na nejrůznější organizace i jednotlivce.

Letos 55letá autorka žijící momentálně v Londýně k tomu napsala: „Zůstala jsem zírat, kolik jich je a kolik lidí pomáhá vozíčkářům a postiženým lidem vůbec. To je skvělé.“

Nakonec se rozhodla podpořit KOS – Komunitní osvětové společenství, které působí na Chebsku. (V tomto regionu žije shodou okolností i předloha pro hlavní hrdinku románu, která s organizací spolupracuje jako dobrovolnice.)

Zástupci KOSu i literární předloha Zdenka K. prý spisovatelce slíbili, že přijedou na křest Třísek do Prahy. Ten se bude konat v pondělí  8. října v 16:30 v knihkupectví Luxor na Václavském náměstí 41.

 

Foto: Vydavatelství Mladá fronta

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!