Milanův příběh: účinnější lék až po selhání chemoterapie

Milan (40) byl vždy aktivním sportovcem – od malička hrával hokej a rekreačně se věnoval i dalším sportům, nikdy nepracoval v prašném prostředí, cigaretu si zapálil jen příležitostně. Přesto ho před necelými dvěma lety zasáhlo v jeho mladém věku něco opravdu nečekaného – lékaři mu diagnostikovali rakovinu plic.

„Na podzim roku 2016 mě začal trápit suchý dráždivý kašel. Říkal jsem si, že to bude nějaká viróza nebo angína a zašel jsem k praktikovi,“ popisuje Milan. Praktický lékař mu předepsal antibiotika, po kterých se jeho stav zlepšil. „Za deset dní byly ale potíže zpět, proto mě paní doktorka pro jistotu poslala do nemocnice na rentgen plic,“ říká Milan a dodává: „A tam to přišlo – po rentgenovém vyšetření mi sdělili, že mám s největší pravděpodobností rakovinu plic.“ Následně se Milan podrobil sérii dalších vyšetření – bronchoskopii, CT a biopsii. Diagnóza se potvrdila. Vyšetření detekovala i metastázy v krčních uzlinách.

„Pak už to nabralo rychlý spád. Život se mi převrátil vzhůru nohama, musel jsem všeho nechat – práce, sportu, a začít s léčbou,“ vzpomíná Milan na těžké období. Typ nádoru, který lékaři Milanovi diagnostikovali, vykazoval citlivost k cílené biologické léčbě. V České republice ale lékaři nemohou tento způsob terapie nasadit pacientovi hned v první linii. „Musel jsem nejdříve podstoupit chemoterapii, po které mi nebylo zrovna nejlíp. Ta zabírala 11 měsíců, pak se nemoc začala opět zhoršovat, objevila se bolestivá metastáza v kosti,“ popisuje Milan. Až teprve po selhání chemoterapie byla pojišťovna ochotná Milanovi zaplatit specifickou biologickou léčbu. „Po jejím nasazení jsem se začal cítit mnohem lépe,“ říká Milan. Současný dobrý stav pana Milana potvrzuje i lékař, MUDr. Vítězslav Kolek.

Nyní Milan dochází na pravidelné kontroly a lékaři mu povolili dělat vše, co zvládne. „Skoro po dvou letech jsem se vrátil do práce, kde mi zaměstnavatel vyšel vstříc s částečným úvazkem, zkouším sportovat – jezdím na kole a na kolečkových bruslích,“ říká Milan a dodává: „Celou dobu mě podporuje moje skvělá rodina, bez které bych všechno jenom těžko zvládal.“

Podle MUDr. Kolka z plicního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc na typ nádoru, který má pan Milan, existuje již několik účinných léků. „Plicní metastatický adenokarcinom s určitou specifickou genetickou změnou je citlivý na cílenou biologickou léčbu. V zahraničí lze v jeho případě podat tuto léčbu v první linii, v České republice jsme ale bohužel nuceni pacientovi nasadit nejprve chemoterapii a až po jejím selhání můžeme pojišťovnu žádat o úhradu účinnější specifické biologické léčby,“ popisuje MUDr. Kolek. „U pana Milana byla chemoterapie účinná necelý rok, teprve po jejím selhání byla pojišťovna ochotna zaplatit specifickou cílenou biologickou léčbu. I přesto jsme museli nejprve nasadit méně účinnou molekulu a teprve po selhání tohoto léku, tedy až ve třetí linii, jsme mohli pacientovi začít podávat ještě účinnější preparát,“ vysvětluje MUDr. Kolek. „Nicméně víme, že ani tento lék nemá neomezenou účinnost a budeme muset hledat další, který po jeho selhání zabere. Naštěstí se na trh dostávají stále nové léky,“ říká MUDr. Kolek a dodává: „V České republice ale bohužel stále čekáme na to, až se tyto moderní preparáty dostanou do první linie léčby a pacienti je budou moci dostat hned po stanovení diagnózy, jak je tomu v zahraničí.“

 

Foto: archiv MUDr. Kolka a pana Milana

Picture of Hana Potměšilová

Hana Potměšilová

Výrazná osobnost českého neziskového prostoru je jednou z největších odbornic na zaměstnávání osob se zdravotním postižením v Česku. Hana je předsedkyní představenstva zapsaného spolku Revenium a jedna z Top žen veřejné sféry, ankety Hospodářských novin v letech 2015 a 2016. Je vdaná, má dvě děti, ráda jezdí na koni a miluje svou zahradu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ