Po letech vyčkávání jsem se konečně vydala s Crohnem za dobrodružstvím k moři. A povedlo se! Váháte-li, zda se ještě letos odvážit někam za teplem, nejste-li zcela zdravotně fit, nebo zda to zkusit příští rok, třeba vás v rozhodování podpoří moje řádky. Berte je orientačně, každý má jiné podmínky a potřeby.

Pokud nemáte zákaz od lékaře a pobyt u moře stanoven jako kontraindikaci léčby, jděte do toho! Ať už po souši, po vodě nebo vzdušným prostorem. Jak kdo chce a může.

Při balení věcí, povzbuzeni přijatelně stabilizovaným zdravotním stavem, vás může přepadnout šílenství z toho, že pakujete hodiny. Přesto nepodceňte výběr obsahu zavazadla. Sbalte si vše, co by mohl být problém sehnat na místě. Nebudete si tak později zaplevelovat myšlenky zbytečnými starostmi. Důkladnou přípravu lékárničky a kvalitního pojištění jsem zmínila v seriále našeho magazínu „To se povedlo!“. Máte-li neduhů více, je dobré si je sepsat, třeba i cizojazyčně. To je samozřejmě individuální dle zdravotního stavu a nátury cestujícího, zásoby léků a zvolené destinace. Strach nechte doma. Zdravé obavy můžete přibalit, ať někde nepácháte zbytečné harakiri. Co doma rozhodně nenechávejte: kvalitní sluneční brýle, opalovací krémy, klobouk, kšiltovku… Platí to i pro chvíle strávené ve vodě.

Je důležité vydat se na cesty s parťákem, kterému důvěřujete a víte o něm, že vás v případě vysílání SOS nenechá ve štychu. Dovolenou si užijete daleko víc, když se nebudete muset bát, že zůstanete ležet někde v kozelci, odkázáni na pomoc cizích v případě, že se něco nečekaného vyhrotí a nezvládnete si pomoct sami.

Na cestu zvolte pohodlné oblečení a obuv. Naparádit se je sice fajn, ale ne na úkor zdraví. V příručním zavazadle by měly mít čestné místo léky, zdravotnické prostředky a voda. Komu vadí horko a slunce a jede autem, bez okenních clon ani kilometr! (Bonus bohužel pouze pro cestující na zadních sedadlech.) Nehladovte a nežízněte z obav, že by „něco“ mohlo přijít. Stavte často na odpočívadlech a pumpách. Já jsem, díky chápavé rodinné posádce, nemusela absolvovat dlouhé cesty na jeden zátah, ale s přenocováními. I tak to byla pořádná zatěžkávací zkouška. Jednoho nesmí rozhodit, když po příjezdu odpadne.

Začátek pobytu nemusí být automaticky idylka, protože tělo na velkou změnu může zareagovat vzpourou. Nesrovnávejte se s ostatními, ale dělejte, co můžete, umíte a zvládnete. Co na tom, že po každém plavání v moři na dvě hodinky usnete jako špalek. Že po výletě lodí jste další dny jak naklepaná a spálená roštěnka a sotva lozíte… Že až paranoidně pronásledujete stín a i tak občas bojujete s kolapsem a bolením. Zážitky a poznání za to stojí a bude vám skvěle i přes případný diskomfort.

Hlavní je nenechat si zkazit náladu a nerozesmutnit se, když něco neklape podle plánu a tužeb. Pokud se tak stane, hoďte se zase pěkně zpátky do latě! 🙂 Dny z dovolené čas neúprosně rychle ukusuje, tak by byla škoda promarnit je lítostí nad něčím, co stejně hned nezměníte. A co jde, to mezitím uteče nebo uplave.

Návrat domů může být fuška. Tělo opět neví, co mu to děláte a kam ho zase vláčíte, když „tam“ si už zvyklo a bylo mu tak blaze! A najednou mu nutíte „tohle“? To si líbit nenechá!

Plňme si sny. I přes překážky.

Je nezbytné nejen nechat brouka žít, ale také jej občas vyvézt za hranice všedních dnů.

 

Foto: archiv Evy Havlíčkové

Picture of Eva Havlíčková

Eva Havlíčková

Crohnovu chorobu jí diagnostikovali ve dvanácti letech. S tímto onemocněním zažívá pořádnou dávku chaosu, trápení a bolesti, ale nevzdává to. Ani ona, ani Crohn. Než ji zdravotní problémy vyřadily na několik let z aktivní činnosti, pracovala dlouhé roky na pozici asistentky ve farmaceutické společnosti. Miluje přírodu, hudbu, laskavý i černý humor, četbu knih a jejich vůni. Váží si rodiny a přátelství. „Je to ve hvězdách, co nás v životě čeká za pouť. Nejdůležitější ale je, kolik úžasných dní prožijeme, a že vždy najdeme cestu! Všichni můžeme opakovaně začínat znovu a po pádu zase vstát, třeba i s nějakou tou boulí na těle i na duši. Na zázraky nevěřím, já na ně totiž spoléhám,“ říká Eva. V současné době působí jako korektorka a redaktorka v redakci magazínu Inspirante, který je jedním z hlavních projektů spolku Revenium.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ