Společnost Filipa zaměstnávající zdravotně handicapované slaví 20 let

Společnost Filipa, zaměstnávající zdravotně handicapované, letos slaví dvacet let existence. Záběr společnosti, která sídlí v nevelkém podkrkonošském lázeňském městě nazvaném Lázně Bělohrad, čítá mnoho činností. Například laserové gravírování reklamních a upomínkových předmětů, montáž stavebních objímek, kontrolní činnosti, balení náhradních dílů nebo logistiku. Společnost spolupracuje také s několika velkými firmami jako je například Koh-i-noor nebo Škoda Auto.

Ve většině oblastí, kterým se Filipa věnuje, jde o kooperaci s jinými subjekty. „Nemáme vlastní výrobu, většinou se na nás obrací subjekty, které potřebují zajistit činnosti, pro které nemají kapacity, ať již prostorové nebo lidské,“ objasňuje gró provozu společnosti její výkonná ředitelka Edita Arabaszová.

Filipa patří v České republice k významným zaměstnavatelům osob se zdravotním handicapem. Chtělo by se říct i nejvýznamnějším, ale každý rozumný člověk ví, že žebříčky zrovna v téhle oblasti absolutně postrádají smysl. Filipa má několik provozoven po celé republice, například v Liberci, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi, nebo Poděbradech. Společnost pojímá celkem 400 zaměstnanců, 380 z nich jsou osoby zdravotně handicapované.

A jaká je jejich náplň práce ve společnosti? „Handicapovaní u nás pracují v oblastech jako je montování stavebních objímek, balení mopů Vileda, krabičkování kříd Koh-i-noor. (Této činnosti se věnujeme na třech provozovnách.) Další věcí, kterou řeší handicapovaní je montáž kabelových svazků. U této oblasti bych zdůraznila vysoké nároky na kvalitu odvedené práce,“ komentuje pozici handicapovaných ve společnosti Filipa Edita Arabaszová.

Projektem, za kterým stáli handicapovaní z Filipy, byl také strojní návlek korálků pro společnost Preciosa Ornela sídlící v Jablonci nad Nisou, kde má Filipa rovněž jednu ze svých provozoven. Preciosa navazuje na tradici sklářských firem v Jablonci a mezi její výrobky patří například šperky, módní doplňky, nebo dárky.

Co se týče velkých firem, může se Filipa pochlubit spolupracovníky jako Magna, nebo Škoda Auto. S druhou zmíněnou firmou Filipa spolupracuje téměř dva roky především na poli logistiky. „I v oblasti automobilového průmyslu pracují zdravotně handicapovaní, ale je jich opravdu minimum, jelikož jde často o práci pod velkým stresem,“ uzavírá Arabaszová. To zní jako více než pochopitelný důvod.

Společnost Filipa zřejmě obecně ví, co dělá. Jinak by asi neměla provozovny po celé republice, nespolupracovala s velkými firmami a hlavně, neslavila dvacet let.


Společnost Filipa:

  • významný zaměstnavatel osob se zdravotním postižením
  • sídlí v Lázních Bělohrad
  • její celkový obrat je přes 100 milionů korun ročně
  • má celkem 400 zaměstnanců, 380 z nich jsou OZP
  • společnost byla založena v roce 1998
  • její provozovny jsou například v Liberci, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi, nebo Poděbradech

 

Foto: archiv Filipa

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ