Když vyběhli v neděli 4. listopadu fotbalisté Sparty a Slavie na trávník, aby odehráli derby, byla to pro ně běžná rutina. Svátek to ale byl pro několik nevidomých a slabozrakých fanoušků, kterým AC Sparta Praha při utkání nabídla speciální komentář.

Generali Arena na pražské Letné se tak stala prvním českým stadionem, který připravil servis i zrakově postiženým příznivcům fotbalu.

Komentování je detailnější

Způsob speciálního komentování vyvíjí Sparta společně s Českým rozhlasem – Radiožurnál.

Oproti klasickému rozhlasovému přenosu je ještě detailnější. Věnuje se  nejen dění na hřišti, ale i v hledišti, popisu jednotlivých hráčů, jejich vzájemné gestikulaci a mnoha dalším detailům zápasu.

Dosud se mohli nevidomí na fotbalovém stadionu orientovat hlavně sluchem: vnímat přihrávky přes zvuk kopnutí do míče, slyšet hvizd rozhodčího, ale i povzbuzování či zpěv.

Test při utkání s Mladou Boleslaví

Systém se za účasti čtyř fotbalových fandů se zrakovým handicapem poprvé testoval před pár dny při utkání Sparty s Mladou Boleslaví.

„Snažíme se pod hlavičkou Nadačního fondu ACS nastartovat nové charitativní projekty. Při zápase s Mladou Boleslaví jsme tuto službu představili poprvé a zaměřili se i na zpětnou vazbu. Tento servis chceme nadále rozvíjet a vylepšovat,“ říká ředitel komunikace AC Sparta Praha Ondřej Kasík.

Partnerem Sparty při práci se zrakově postiženými fanoušky je i Nadační fond Českého rozhlasu Světluška, který dlouhodobě pomáhá nevidomým a slabozrakým.

Zdroj: https://svetluska.rozhlas.cz

 

Foto: pixabay

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!