„My sobě“ hlásí v prostorách Národního divadla výstava pacientů s roztroušenou sklerózou

V kavárně Nona na Nové scéně Národního divadla jsou od 1. listopadu vystaveny vizuální počiny pacientů s roztroušenou sklerózou. Šestnáctý ročník výstavy Cesta za duhou si letos vybral téma „My sobě“. Tedy parafrázi hesla „Národ sobě“, které visí nad oponou Národního divadla. Toto tematické propojení s místem se navíc odehrává v rámci sta let samostatné Československé republiky.

„My sobě“ však v kontextu výstavy znamená něco víc než pouhou parafrázi. Znamená, že handicapovaní, v tomto případě lidé s roztroušenou sklerózou, mohou fungovat úplně samostatně. A nejen to. Že mohou sami vytvářet krásné a zajímavé věci. Kurátorkou výstavy je projektová manažerka organizace Revenium Tereza Nagyová. Tereza sama má Crohnovu nemoc, takže heslo „My sobě“ dostává ještě další, obecnější význam.

Veselé kopy

Cesta za duhou patří mezi projekty, které znovu dokazují, že handicapovaní sice mají těžší výchozí situaci, ta však rozhodně neznamená jejich vyřazení ze společnosti. Atmosféra vzájemné náklonnosti a soudržnosti panovala i na samotné vernisáži. Kdo zde byl, musel si říkat, že ti „ereskáři“ jsou sakra veselé kopy.

„Pořád vidím krásné věci, pro které stojí za to žít. Ereska je mrcha, která vám neustále bere nějaké požitky. Ale s tím se člověk musí smířit a musí si najít jiné,“ trefně komentoval situaci pacientů s roztroušenou sklerózou autor loga letošního ročníku Cesty za duhou Jan Müller.

Když pomineme společenský kontext, po čistě vizuální stránce je zajímavé, že se na výstavě potkají styly a způsoby vyjádření, které by se jinak asi nepotkaly. Fotka s malbou, fotka s kresbou… Vzhledem k tomu, že všichni víme, proč spolu tito lidé vystavují, to nepůsobí nesoudržně, nebo nekonzistentně.

Touha něco přesáhnout

Zástupkyní prvního zmiňovaného média, fotografie, je Stanislava Perlínová. „Když bylo téma „My sobě“, tak mě napadlo téma maraton s roztroušenou sklerózou. Ze všech jeho ročníků mám fotoreportáže, ze kterých jsem udělala výběr,“ komentuje svůj výběr paní, která byla učitelkou výtvarné výchovy. Nutno zmínit, že jak z jejího konceptu, tak samotných fotografií, čiší velká síla.

Touhu, a hlavně sílu něčemu se nepoddat a něco přesáhnout ale můžeme vidět na všech zde vystavených dílech. Tyto dvě věci byly v umění přítomny odjakživa. V případě výstavy „My sobě“ ale obzvlášť.


Cesta za duhou

  • výstava pacientů s roztroušenou sklerózou, letos se koná její 16. ročník, který má téma „My sobě“
  • výstava trvá od 1. do 11. listopadu v kavárně Nona na Nové scéně Národního divadla
  • výstava je pořádána ve spolupráci spolku Revenium, Národního divadla a společnosti Merck, jejími dalšími partnery jsou nadační fond Impuls, Unie Roska a centrum Ceros

 

Foto a video: Jan Hrdý

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!