Slavní s handicapem: Komička s dětskou mozkovou obrnou, která se snaží bořit předsudky…

Arabská Američanka, Maysoon Zayid, se živí tím, co bychom u nás nazvali „stand-up komička“. Tedy někdo, kdo přijde sám na jeviště před lidi a prostě je baví.  Svoje výstupy, u kterých se lidé velmi dobře baví, má prošpikované narážkami na tradiční konzervativní Američany, kteří se snad bojí čehokoliv jiného.

Maysoon trpí dětskou mozkovou obrnou, která se projevuje třesem rukou. Sama o sobě říká, že má handicap na třetí: jako žena – komička, Palestinka a postižená… Právě silné vymezování se vůči předsudkům, ať už co se týče rasy, nebo genderu, z jejích výstupů dělá výjimečný zážitek.

Charismatická Zayid se narodila v roce 1974 v New Jersey a už od začátku svojí kariéry poznávala, že její handicap a etnická příslušnost jí rozhodně nebudou ku prospěchu…

Jako Shakira na schůzce s Muhammadem Alim

Přeci jen se jí však povedlo dostat se mezi stand-up komiky mezi špičku, už od počátku svojí kariéry řešila témata jako terorismus, nebo konflikt mezi Izraelem a Palestinou.

Stereotypně uvažující Američany si bere na paškál stále, svoje výstupy pravidelně začíná tím, že vysvětlí, proč se jí třesou ruce a odkud pochází. „Mám dětskou mozkovou obrnu, což znamená, že se pořád třesu. Koukejte. Je to vyčerpávající. Jsem jako Shakira. Shakira na schůzce s Muhammadem Alim,“ začne svůj výstup třeba touto větou.

Ano, stává se, že někteří lidé pak odchází, jednou na ni dokonce začala řvát jakási žena, zda si uvědomuje, že se nachází v židovské čtvrti… Ti, co zůstanou, jsou odměněni skvělou zábavou s přesahem.

Pomáhá nejen jako komička

Ale Maysoon pomáhá nejen svými výstupy, ale také jako aktivistka. Tři měsíce v roce tráví na palestinských územích. Věnuje se osiřelým a handicapovaným dětem v uprchlických táborech. Snaží se jim pomoci i hmotně a většinu těchto aktivit financuje z vlastních příjmů.

Kromě jejích pravidelných stand-up výstupů jsme ji mohli vidět v několika filmech a dokumentech. Příklad Maysoon Zayid je v dnešní době, která se stále nebyla schopná vyrovnat s minoritami (a to se vůbec nevztahuje jen na Ameriku, o tom víme my, Češi, své) sakra inspirativní. Tak doufejme, že její hvězda bude stoupat dál.


Maysoon Zayid:

  • stand-up komička, arabská Američanka narozena v roce 1974 v New Jersey
  • od narození trpí dětskou mozkovou obrnou, která se projevuje tím, že se jí třesou ruce
  • ve svých výstupech se věnuje například nesnášenlivosti Američanů vůči muslimům
  • tři měsíce v roce tráví na palestinských územích, kde pomáhá osiřelým a handicapovaným dětem

 

Foto: Flickr/Chris Savas (CC BY 2.0)

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!