Děti úplňku – sdružení rodičů, kteří si pro své nemocné děti s poruchami autistického spektra přejí důstojný a kvalitní život, zveřejnilo svou představu o tom, jak by se měl změnit český sociální systém. Dokument se jmenuje 8 bodů pro autismus.

To, že klient s autismem prakticky nenajde sociální službu, nedávno kritizovala i ombudsmanka Anna Šabatová.

Sdružení jde kromě dětí i o potřeby rodičů starajících se o děti náročné na péči. Ti dosud zůstávali izolovaní na okraji společnosti, často vyčerpaní a zoufalí.

Čtvrtého prosince představený návrh změn systému sociálních služeb pro lidi s poruchami autistického spektra (PAS) vychází z rozsáhlé analýzy dostupnosti sociálních služeb.

A jak si spolek Děti úplňku zodpovědnou sociální politiku pro lidi s těžkým zdravotním postižením představuje?

V návrhu na úpravu legislativy a systému sociálních služeb  například požaduje nové standardy péče, nebo stanovení příspěvku na péči dle skutečných potřeb.

Návrh, na kterém spolek pracoval přes rok, chce i posílení sociální práce v obcích, zvýšení odměn sociálním pracovníkům a mapování potřeb lidí s PAS. Ministerstvo práce a sociálních věcí též vyzývá k investicím do rozvoje služeb.

Plné znění výzvy:

https://www.detiuplnku.cz/cs/8-bodu-pro-autismus/


8 bodů pro autismus

  1. Nárok na služby a financování
  2. Nové standardy péče
  3. Příspěvek na péči podle skutečných potřeb
  4. Zavedení inspekce dostupnosti služeb
  5. Posílení sociální práce na obcích
  6. Zvýšení odměn sociálních pracovníků
  7. Mapování potřeb lidí s PAS
  8. Investice do rozvoje služeb

 

Foto: pixabay

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!