V Berouně věří v dobrou mysl i dobré dílo

Nezisková organizace Dobromysl, která v Berouně a okolí poskytuje sociální služby pro lidi se zdravotním postižením, úspěšně funguje již řadu let. Nyní se rozhodla využít své zkušenosti z výroby mýdel v sociálně terapeutické dílně a zakládá sociální podnik DobroDílo.

Na to, jak se myšlenka na sociální podnik pro lidi s mentálním nebo kombinovaným postižením zrodila, jsme se zeptali ředitelky Kateřiny Dvořákové.

„Dobromysl vytvořila za dobu své existence provázaný systém služeb, který se snaží co možná nejvíce reagovat na potřeby klientů s různými stupni a druhy postižení. Trápilo nás, že je v regionu nedostatek vhodných pracovních příležitostí pro tyto lidi, i to, že chybí návaznost na naše sociálně terapeutické dílny,“ uvedla Kateřina Dvořáková.

A dodala: „Proto jsme se při přemýšlení o dalších strategických plánech rozhodli jít cestou podpory formou zaměstnávání.“

A paní ředitelka popisuje současnou nedobrou praxi:

„Firmy většinou nejsou ochotné zaměstnávat osoby s mentálním handicapem, přizpůsobit jim prostor či dát větší podporu. Tito lidé pak mnohdy v sociálně terapeutických dílnách setrvávají i přes to, že by mohli své schopnosti plně uplatnit v zaměstnání.“

Organizace Dobromysl chce jít s DobroDílem jinou cestou.

„Chceme umožnit lidem snižovat za pomoci vlastního zaměstnání finanční závislost na vlastní rodině i státu. Stejně jako pro zdravého člověka je vlastní zaměstnání prostředkem k uvědomění si vlastní hodnoty, zvyšování sociálního statusu a upevňování sociální interakce.“

Velké plány

Sociální podnik bude provozován v pronajatých prostorech v Králově Dvoře, které nyní procházejí rekonstrukcí.

Tvorba a následný prodej se na rozdíl od výrobků sociálně terapeutické dílny, kde se vyrábí i keramika, svíčky či koupelové soli, zaměří výhradně na mýdla. Ta tu budou tvořit speciálním výrobním postupem.

Nyní v DobroDíle procházejí náročným procesem certifikování, aby jejich originální výrobky odpovídaly hygienickým normám a šlo je prodávat jako kosmetický přípravek.

Výroba mýdel se plně rozjede v první polovině roku 2019.

„Do té doby bude hotový také e-shop, kde zákazníci najdou naše voňavá mýdla a budou nás moct podpořit jejich koupí. Do budoucna také chceme rozšířit sortiment o další výrobky,“ dodává ředitelka Dvořáková.


Dobromysl Beroun

  • Pečuje o lidi se zdravotním postižením (od dětí po dospělé) z Berouna a širokého okolí.
  • Poskytuje denní stacionář, osobní asistenci, odlehčovací služby a sociálně terapeutickou dílnu.
  • Nabízí širokou škálu rozvojových aktivit a terapií (arteterapie, muzikoterapie, hipoterapie, canisterapie, snoezelen, fyzioterapie a rehabilitace).
  • Několikrát do roka pořádá pobyty v přírodě a prodloužené víkendy s terapiemi.
  • V roce 2018 zakládá sociální podnik DobroDílo.

https://www.dobromysl.org

https://www.facebook.com/dobromysl/

 

Foto: archiv Dobromysl, z.ú.

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ