Mediální pakáž aneb Dreamjob je divadelní mikrokomedie a autorský kousek redaktorek České televize Ley Surovcové a Terezy Strnadové. Od své loňské zářijové premiéry nalákal diváky pětkrát do pražského Rock Café. Další sezónu otevírá představením jednadvacátého ledna a vyrazit plánuje i do regionů.

Úkol zněl jasně. Najít Rokáč. Tedy Rock Café. A nenechat se odradit tím, že panáček Street View mě pořád láká do Reduty.

Na vlastní kůži

Ha, mám ho, a náladu a odhodlání taky. Jenže nemám zábradlí ke schodům do klubu. Rozhlídnu se. U dveří je opřenej pán. Na gorilu nevypadá. Usměju se a vydám se mu v ústrety s dotazem, jestli na někoho čeká, dobrý den. Odpoví trochu vyhýbavě, že na auto. Požádám ho málem o ruku, děkuju, protože tam není zábradlí. Viditelně se mu uleví a celkem rád mě doprovodí. „A uvnitř si poradíte, slečno?“ Jo, to kdybych věděla. Naštěstí uvnitř se dá vegetit už celkem bezbariérově.

Střih. S lístkem, věcmi v šatně a v sále ve druhé řadě, abych dobře viděla. Na první jsem srab, navíc kdybych trochu zimou zmodrala, nebudu tolik budit pozornost. Ale o to se bát nemusím. Během hodinového představení nestíhám vnímat nic jinýho, navíc mám husí kůži z té brutální upřímnosti a přímočarosti. Osobně na mě příběh redakce v předvolebním týdnu, společně s přiznaně civilním herectvím, jednoduchými kulisami a schopností udělat si legraci sami ze sebe zafungoval dokonale! O to víc totiž zkoumám i to, co zůstane záměrně nevysloveno, obzvlášť skutečný dosah redakčního „ať klikají“. Navíc jsem na jevišti už dlouho nezažila tak působivý závěr, pohledy všech aktérů mě provázejí doteď.

Kdo za to může

Lea Surovcová, jedna ze spoluautorek hry, nadšená divadelnice a dlouholetá redaktorka Událostí České televize k tomu říká: „Chceme, aby se tu diváci mohli zastavit, nahlédnout pod pokličku života novinářů a zamyslet se, jestli se také například nenechávají strhnout poplašnými zprávami, smyšlenými kauzami a narůstající arogancí internetových diskusí. A zjistit, zda to nejde dělat i jinak.“

Lea se během své kariéry tak dlouho setkávala se zkreslenými představami o novinářské práci, až oslovila kolegyni z Reportérů ČT Terezu Strnadovou, a daly dohromady scénář. Do projektu s nimi šel i profesionální tvůrčí tým z dalších pražských divadel, tedy režisér Matěj Balcar a herci Radomír Švec, Kristýna Hrušínská, Miroslav Hrabě, Tereza Petrášková a Jan Řezníček. V roli uklízečky se mihne Tereza Strnadová, na videozáznamu pak diváci poznají Marcelu Augustovou nebo Václava Marhoula.

Je to opravdu Dreamjob?

„Děj je záměrně v předvolebním týdnu, který je v médiích opravdu hektický. Nikoho nejmenujeme nebo neočerňujeme, chceme, aby si diváci udělali názor sami,“ vysvětluje Lea. Velká část děje se odehrává na toaletě, stylově bez umyvadla. „To také není náhoda. Důležité hovory totiž probíhají buď v kanceláři, nebo na záchodě. Tam vymýšlíme storky, předáváme si kontakty, debatujeme, a vůbec jsme studnice nápadů,“ směje se Lea s tím, že boj s uklízečkami o to, zda tam kouřit či ne, je také podle skutečnosti. A dodává, že diváci z oboru mumraj v redakci, i některé vtípky, velmi dobře znají.

Co z toho budete mít?

Ale hra má rozhodně své kouzlo i pro laiky, osvěta se tu rozhodně účinkem nemine. A ani se nemusíte bát, že děj bude moc odborný a nepochopíte ho. „Osobně mě fakt těší odezva diváků, kteří nám tleskají i vestoje. Je za tím rok intenzivní divadelní práce, souběžně s normální prací v televizi. Já jsem si záměrně střihla politickou reportérku, je mi povahově bližší, i když normálně jsem příběhářka,“ vypráví Lea. A dodává, že jí role sedí, protože ví, co hraje a navíc divadlo miluje už asi sedmnáct let.

A víte co? To, že se sami herci baví, je na celém kousku opravdu vidět, a vy rozhodně nebudete litovat, že jste mohli být u toho. Případně v tom, jestli jste od fochu. 🙂

 

Foto: Facebook Mediální pakáž aneb dreamjob

Picture of Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ