Slavní s handicapem: Nevidomý zpěvák, který uhranul davy

Zpíval například pro papeže, nebo britskou královskou rodinu. Největší koncertní sály na světě jsou jeho druhým domovem. Vydává alba z oblasti klasické i populární hudby. Italský pěvec Andrea Bocelli měl ve dvanácti letech, kdy při fotbale v roli brankáře utrpěl ránu do oka, velkou smůlu. Zranění způsobilo krvácení do mozku, kvůli kterému trvale oslepl. Dnes jeho hlas dojímá davy.

Lékaři jeho rodičům radí, ať jdou na potrat. Tuší, že dítě bude trpět nějakým postižením. Alessandro a Edi Bocelli to však odmítají. Andrea přichází na svět 22. září 1958. Od narození trpí vadou zraku. Už od dětství se projevuje jeho velká vášeň pro hudbu. Na klavír začíná hrát v šesti letech. Hudba pro něj představuje potěšení i útěchu.

Ve dvanácti letech ho jednou při fotbalu posílají do brány. Během hry dostává míčem do oka, což mu způsobuje krvácení do mozku. Lékaři se snaží dělat všechno možné. Mimo jiné mu například nasazují pijavice. Nic nepomáhá a Andrea tak přichází o zrak trvale.

Pavarotti nemohl uvěřit, že jde o barového zpěváka

Absolvuje střední školu, poté studuje práva. Praxi v tomto oboru se ale věnuje jen krátce jako státem jmenovaný obhájce. Poté se živí jako barový klavírista a zpěvák. Dlouho se nemůže prosadit. Vydavatelství ho odmítají. Zlom přichází v roce 1992. Italská rocková hvězda Zucchero pořádá konkurz pro tenoristy. Posléze si ho všímá i operní pěvec Luciano Pavarotti. Ten nechce věřit tomu, že se jedná o barového zpěváka…

Stává se uznávaným interpretem. Vyprodává sály po celém světě. Mnoho lidí jeho hlas hodnotí jako nepopsatelný, uhrančivý a jedinečný. Zpívá například papeži Františkovi, nebo britské královské rodině. Spolupracuje také s mladými umělci: například s britským zpěvákem Edem Sheraanem.

Častým návštěvníkem i v České republice

Vydává mnoho alb jak v oblasti populární, tak klasické hudby. Všechny vychází v milionových nákladech. Objíždí velké koncertní sály. V roce 2001 vychází jeho autobiografické vzpomínky pod názvem Hudba ticha, na základě nich vzniká v roce 2017 stejnojmenný film. V loňském rozhovoru pro iRozhlas se Bocelli nechal slyšet, že „ticho je krásná hudba“.

Spolupracuje také s Českým národním symfonickým orchestrem a před českým publikem se představil hned několikrát. Sám prohlásil, že se do Prahy vždy rád vrací.


Andrea Bocelli:

  • Narodil se 22. září 1958 v Lajaticu v Itálii.
  • Již od narození trpěl vadou zraku.
  • Ve dvanácti utrpěl při fotbale v roli brankáře ránu do oka, po které oslepl úplně.
  • Vystudoval práva, ale této profesi se věnoval jen krátce.
  • Nejdříve zpíval v barech, ale posléze se prosadil a nyní vyprodává největší koncertní sály po celém světě.
  • Vystupoval i před papežem, nebo britskou královskou rodinou.

 

Foto: Wikimedia/Angela George

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!