Právě startuje první ročník dvanáctiměsíčního projektu spolku Revenium „Šlápněte s námi do pedálů“.

Po celý jeden rok bude Revenium společně s redaktory magazínu Reportér mapovat příběh obyčejné rodiny s neobyčejně spletitým osudem a nacházet konkrétní řešení jednotlivých životních situací.

„Lidé, kteří se ať už ze zdravotních nebo jiných důvodů dostávají nechtěně do sociální izolace nebo finančních obtíží, nemají potřebné informace. Jednotlivé dávky či pomoc jsou roztříštěné nebo jdou dokonce proti sobě,“ upozorňuje Hana Potměšilová, předsedkyně Revenia s tím, že domoci se některých práv je mnohdy až nedůstojné.

Spolek Revenium tak vybrané rodině poskytne potřebné know-how, provede ji bludištěm dávek, podpoří ji v životních změnách, nastíní různé možnosti, ve hře je i nová práce, stacionář či bydlení.

Revenium zapojí odborníky všech oblastí, od zdravotnictví, přes právo, školství, vzdělávání, bydlení až po volnočasové aktivity, a nabídne tím jak rodině v projektu, tak všem, co její příběh budou sledovat v médiích, na webu či na sítích, nespočet relevantních rad. Souhrnně a na jednom místě.

„Vznikne tak vlastně jedinečný manuál pro všechny, kteří si přejí dostat se z obtíží, změnit život a splnit si své sny,“ vysvětluje dále Potměšilová. V konečném důsledku jde také o to ukázat, že jednotlivé složky sociálního systému se mohou dobře doplňovat a nabídnout komplexní řešení, které nestojí jen na jednorázových dávkách či krátkozrakých krocích.

Nejdůležitějším předpokladem ale jsou lidé, kteří mají do změny chuť. Právě takoví jsou Chvojkovi. Čtyřčlenná rodina, která svůj osud bere o to sportovněji, oč komplikovanější je. Posuďte sami: tatínek-crohnař porazí rakovinu jater, ale po transplantaci se musí enormně šetřit a hlídat, takže své rodině pomáhá aspoň jako řidič. Energická maminka s optimismem na rozdávání zůstává také doma bez práce a pečuje o třináctiletou mentálně postiženou dceru Terku, upoutanou na invalidní vozík. Zároveň se snaží věnovat pozornost i zdravé jedenáctileté dceři Sáře a vyjít s minimem prostředků. Vše v enormně bariérovém domku na Berounsku, daleko od možné pomoci širší rodiny. Přes velkou podporu sousedů a přátel si Chvojkovi přejí „začít život žít, nejen se bát o to, jestli vyjdeme s penězi a bědovat nad tím, jak nemůžeme dětem nic dopřát“.

„Pokud se podaří rodině Chvojkových pomoci, bude to skvělé, protože si to opravdu zaslouží. Pokud by se zároveň podařilo nasměrovat ke správné pomoci i další jednotlivce a rodiny, bylo by to báječné,“ říká šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský.

Sledujte příběh Chvojkových v magazínu Reportér, v médiích, na sociálních sítích a na webu online v magazínu Inspirante. Články a výstupy budou vycházet pravidelně po celý rok. Buďte u toho s námi! Podobně edukativní, a přitom lidský a komplexní projekt u nás nemá obdoby.

Hlavním partnerem projektu je Českomoravská stavební spořitelna, Revenium na projektu „Šlápněte s námi do pedálů“ úzce spolupracuje s Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Kontakty:

Hana Potměšilová, předsedkyně Revenia, hana.potmesilova@revenium.cz, 724 073 027
Petra Horáková, spoluzakladatelka Revenia, petra.horakova@revenium.cz, 724 348 834

 

Příběh Chvojkových najdete v lednovém vydání magazínu Reportér.

 

 

Foto: Tomáš Binter / magazín Reportér, archiv rodiny Chvojkových

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!