35 let od první úspěšné transplantace srdce u nás

Dnes je to právě 35 let od chvíle, kdy bylo v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) úspěšně transplantováno srdce. První pacient po transplantaci, čtyřiačtyřicetiletý Josef Divina, žil s novým srdcem třináct let.

Operace v IKEM 31. ledna 1984 byla zároveň první v tehdejší východní Evropě.

Na zákroku se podílel dvacetičlenný tým lidí, mezi nimiž byli například kardiochirurgové Pavel Firt a Jaroslav Hejnal, kardiolog Juraj Fabián, imunoložka Věra Hašková nebo tehdejší ředitel IKEM Vladimír Kočandrle. Ti všichni od prosince 1983 drželi pohotovost a čekali na vhodného dárce.

Už téměř 35 let má nový srdeční sval i dnes téměř třiaosmdesátiletý Rudolf Sekava. Toho lékaři zachránili v roce 1984 jako třetího pacienta v pořadí.

„Dostal jsem v IKEM obrovský dar – můj život. Jsem životním dlužníkem neznámé dárkyně, jejíž srdce mi umožňuje žít. Mohl jsem se i necelý rok po transplantaci vrátit do zaměstnání – do školy, kde jsem ještě přes 20 let působil,“ popsal Sekava.

Za 35 let lékaři v Česku transplantovali přes 1 770 srdcí, více než 1 100 v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny a kolem 600 v brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Jen loni v IKEM transplantovali 39 srdcí a v Brně 35. Na čekací listině ale na začátku roku 2019 zůstává dalších 83 nemocných.


Historie transplantace srdce

První experimentální transplantace srdce na psovi se uskutečnila v roce 1905 ve Vídni. První úspěšnou transplantaci na lidech provedl 3. prosince 1967 v Kapském Městě chirurg Christiaan Barnard. Pacient zemřel po 18 dnech na zápal plic. Jen o pět dnů později transplantoval chirurg Adrian Kantowitz v nemocnici v americkém Brooklynu dětské srdce. Pacient ale zemřel krátce po operaci. První transplantace srdce v bývalém Československu se uskutečnila 9. července 1968 v Bratislavě. Dárcem srdce byl 46letý muž, příjemcem 54letá žena. Transplantaci však nepřežila, zemřela po pěti hodinách na následky jiných nemocí.

 

Zdroj:

https://www.ikem.cz

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/za-35-let-lekari-v-cesku-transplantovali-pres-1770-srdci/1715616

 

Foto: pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ