MARS – netradiční maraton s roztroušenou sklerózou

Nadační fond Impuls Vás zve 1. -2. 3. 2019 na 24hodinový cvičební maraton. Jedná se o celorepublikovou sportovně dobročinnou akci s přesahem do zahraničí – projekt pro radost a na podporu léčby roztroušené sklerózy (RS).

Protáhnete si tělo, procvičíte mozkové závity, pobavíte se. Vyjádříte solidaritu s pacienty s roztroušenou sklerózou a zařadíte se mezi ty, kteří se nebojí jít dál a vědí, nebo teprve zjistí, že s roztroušenou sklerózou život a legrace opravdu nekončí…

Kdy, kam a za čím?

Osmý ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou bude zahájen 1. 3. v 16 hodin. Do 16 hodin následujícího dne se bude cvičit na sportovištích, v tělocvičnách a fitness centrech po celé České republice i v zahraničí, dle možností místních organizátorů. Pohybové aktivity jsou určeny také rodinám pacientů, přátelům, lékařům, terapeutům či zdravotním sestrám a všem, kdo chtějí podpořit dobrou věc. Počet účastníků a zúčastněných měst od vzniku projektu stále narůstá.

MaRS má vždy bohatý doprovodný program pro celou rodinu – cvičení pro rodiče s dětmi, hlavohrátky, trénink kognitivních funkcí, prezentace pacientských organizací a další.

Akce není omezena věkem, fyzickou kondicí ani hendikepem. Nabídne kruhový trénink pro pacienty s RS, skupinová aerobní či posilovací cvičení, zdravotně-rehabilitační cvičení, sebeobranu… Vždy pod dohledem kvalifikovaných terapeutů a cvičitelů, kteří na místě doporučí vhodnou pohybovou aktivitu. Jistě stojí za zmínku, že k maratonskému cvičení se mohou připojit imobilní pacienti a cvičit i z domova. Rozpis cvičení v jednotlivých městech je průběžně doplňován.

Kdo má příliš daleko oficiální sportoviště, stačí se vydat do přírody na procházku, projet se na kole. Počítat se budou společně zvládnuté kroky a kilometry, tak nezapomeňte dát vědět, že se také hýbete! Krátkou informaci s fotografií budete moci zaslat třeba prostřednictvím Facebooku Nadačního fondu Impuls.

Podrobné organizační informace, například ohledně registrací, a také o možných způsobech, jak podpořit léčbu pacientů s RS, se dočtete na webových stránkách projektu.

Buďme spolu…

Hlavní myšlenkou celé akce je vzájemné propojení a solidarita. Čeští i zahraniční maratonci se mohou navíc vzájemně pozdravit a povzbudit třeba přes telekonferenci. V roce 2016 byla spuštěna „telefonická štafeta“, která úspěšně oběhla všechna zapojená města.

Také letos se můžete těšit na nové černobílé fotografie z maratonu MaRS od Stanislavy Perlínové. Průřez předchozími ročníky byl k vidění na podzimní výstavě 2018 Cesta za duhou .


  • MaRS je 24hodinový mezinárodní maraton cvičení a zábavy pro pacienty s roztroušenou sklerózou i bez ní.
  • Vznikl v roce 2012 z podnětu pacientů a fyzioterapeutů pražského RS centra Neurologické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
  • Organizátorem této dobročinné a osvětové akce je Nadační fond Impuls.
  • Událost se vždy koná první březnový víkend – od pátku do soboty, nepřetržitě 24 hodin, v tělocvičnách a na sportovištích po celé republice i v zahraničí.
  • Do maratonu se zapojují i hendikepovaní lidé na vozíčku a imobilní pacienti cvičením z domova.
  • Výtěžek sbírky je věnován na podporu komplexní léčby lidí s roztroušenou sklerózou a získání prostředků na fyzioterapii a cvičební aktivity pacientů, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

www.maratonmars.cz
www.nfimpuls.cz

Foto: pixabay

Picture of Eva Havlíčková

Eva Havlíčková

Crohnovu chorobu jí diagnostikovali ve dvanácti letech. S tímto onemocněním zažívá pořádnou dávku chaosu, trápení a bolesti, ale nevzdává to. Ani ona, ani Crohn. Než ji zdravotní problémy vyřadily na několik let z aktivní činnosti, pracovala dlouhé roky na pozici asistentky ve farmaceutické společnosti. Miluje přírodu, hudbu, laskavý i černý humor, četbu knih a jejich vůni. Váží si rodiny a přátelství. „Je to ve hvězdách, co nás v životě čeká za pouť. Nejdůležitější ale je, kolik úžasných dní prožijeme, a že vždy najdeme cestu! Všichni můžeme opakovaně začínat znovu a po pádu zase vstát, třeba i s nějakou tou boulí na těle i na duši. Na zázraky nevěřím, já na ně totiž spoléhám,“ říká Eva. V současné době působí jako korektorka a redaktorka v redakci magazínu Inspirante, který je jedním z hlavních projektů spolku Revenium.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ