Pohlazení od psycholožky

Život nám přináší každodenně různé situace, které nás nějakým způsobem zasáhnou. Řadu situací my sami změnit nemůžeme. Co však můžeme změnit a je to jen v naší moci je, jak budeme danou situaci vnímat, jak ji budeme brát. Jako ohrožující? Nebo jako výzvu a příležitost k osobnímu růstu?

Asi jste už někdy slyšeli, že „my sami jsme tvůrci vlastní reality“. Ne okolnosti, kterými se necháváme vláčet. My sami můžeme rozhodnout, jakým pocitům dáme přednost a jaké emoce nás zaplaví!

Od klientů na prvním sezení často slýchávám: „Ale to bude těžké. To já nedokážu! To bude na dlouho“. A mají pravdu! Právě se naprogramovali na další období. Pro ně bude jejich trápení a změna k lepšímu trvat dlouho. Jejich strachy a obavy se pak snadněji naplní.

Práce na sobě je naším každodenním úkolem. Pokud na sobě pracujeme, byť jen trochu, ale každý den, pravidelně, mnohé si osvojíme. V důležitém okamžiku si lépe vybavíme, jak můžeme reagovat, aby nás to „nepřeválcovalo“ a místo těžkého se stalo přirozené a tím pro nás jednoduché. Vzpomeneme si i na svoji schopnost regulovat své emoce dýcháním.

MUSÍM NA SOBĚ PRACOVAT! To je věta, která sice je správná, ale mnoho z nás si pod ní představí velkou dřinu, která je mnohdy spojená i s nechutí se do nového pustit. S mou oblíbenou technikou – transformačním slovníkem – bych danou větu přeformulovala tak, aby vyjádření bylo v přítomném čase. KROK ZA KROKEM POSTUPUJI k vytyčenému cíli. ROZVÍJÍM SE! Podobně, jako když musíte zařadit do svého života POHYB a tím si napomoci k vytváření příjemných emocí. Formulaci „musím cvičit“ je možné změnit na „svým pohybem si VYTVÁŘÍM RADOST pro mé tělo i mysl a dělá mi to dobře!“. Nejdřív vám to může připadat ujeté, ale když si danou formulaci zvnitřníte, pustíte si třeba oblíbenou hudbu, bude se vám chtít tělo protáhnout. Postup je přeci krok za krokem.

A takto si můžete přetvářet životní nepříjemnosti na každodenní dobrodružství. „Život je pes a my jsme jeho patník“ jsem si přetransformovala na „ŽIVOT JE HRA, KTEROU MÁM NYNÍ ČEST TU HRÁT. Přijímám ji a často si užívám spoustu legrace! Jen já určuji, jaké pocity v sobě rozvíjím! Děkuji za všechny výzvy!“.

Foto:  Ing. Miloš Nemčík

Picture of Zuzka Nemčíková

Zuzka Nemčíková

Bývalá armádní psycholožka a hlavně nezdolná optimistka, sama říká, že má výcvik na zvládání nadlimitních životních situací. Prodělala třikrát rakovinu prsu, včetně opakovaných recidiv. Jako BRCA pozitivní se jí vrátila také rakovina vaječníků, nyní včetně metastáz. Na své cestě životem jde svou vitalitou příkladem i stovkám dalších pacientek. V roce 2018 otevřela své psychologické poradenství v Žatci, které je zároveň pobočkou spolku Revenium. Svými Pohlazeními pravidelně přispívá do online magazínu Inspirante.cz, ale i v jiných médiích je jako doma. Zuzka miluje běhání, je proslulou účastnicí seriálu RunTour, kde sbírala dojmy i trofeje. Největší výhrou je však její manžel Miloš, který jí drží palce ve všem, do čeho se pustí.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ