Slavní s handicapem: Malíř, kterému handicap rozjitřil vnímání

Pokud byste chtěli udělat výčet největších velikánů dějin českého výtvarného umění, jeho jméno byste těžko mohli opomenout. A ono nejen toho českého, jeho jméno se totiž společně například s Kupkou, nebo Toyen dá do almanachu českých výtvarníků psát zlatým písmem. Kamil Lhoták, muž velkého talentu, ale malého množství štěstí.

Je to zhruba rok, co měl Kamil Lhoták v Obecním domě velkou výstavu. Vzpomínám si, jak jsem znovu chodil okolo jeho obrazů s otevřenou pusou. Přestože jsem Lhotáka už dávno znal. Snad nebude znít jako nicneříkající kec, když napíšu, že přestože mu za náměty mnohdy sloužila technika, která asociuje spíš chlad a distanci, tak jsem v jeho obrazech vždycky spatřoval velkou míru citu.

Ono aby ne, tenhle člověk měl totiž život, který by asi emoce našponoval každému. Narodil se 25. července 1912 v Praze, konkrétně ve čtvrti, která je dnes horkou kulturní zónou, v Holešovicích. Jeho matka Anna byla obyčejná žena s velkou vášní pro umění. Zatímco tatínek… Jeho celé jméno znělo Kamil Lhoták ze Lhoty. Mladý medik o dva roky starší herečku uhranul a z jejich vztahu se narodil syn. Dostal jméno po tatínkovi. A byl to jeden z těch nemnoha dnů, kdy se zrodil génius.

Pocit zapíraného dítěte

Otec z obav o poškození kariéry dítě zatajil. S Annou se nikdy neoženil. Ji i syna sice celý život finančně podporoval, ale i tak jim přinesl více škody, než užitku… Navštěvoval je málo a vždy velice úzkostlivě dbal na to, aby jejich setkání proběhla v utajení. I přes nepříliš velkou hustotu jeho návštěv syna nakazil infekcí dětské obrny.

Lhoták pak celý život kulhal. Byl to handicap a komplex těch, kteří nejsou chtění. Ostatní děti totiž malému Kamilovi dávali sakra pocítit, že je zapírané dítě.  Byly to tyhle věci, které způsobily jeho soucit se stejně postiženými (že by snad proto tolik miloval Lautreca?) a rozjitřily jeho vnímání.

Ne, čím dál tím víc si stojím za tím, že onen oxymorón ve spojení chladná technika (kterou měla avantgarda 19. století tolik v oblibě) a zároveň velmi intenzivní cit, nejsou povšechnou poznámkou. Prý právě v Obecním domě viděl Kamil poprvé výstavu obrazů, o x desetiletí později tu měl velkou retrospektivní výstavu…

Studium práv

Ano, matka vedla malého Kamila k umění už od dětství a citlivý chlapec vděčně vstřebával všechny podněty, které ho mohly rozptýlit od nepříliš šťastné reality. Na gymnáziu se pak jeho vášeň rozhořela naplno. Hltal moderní výtvarné směry a v pozdějších třídách gymnasia vydával se spolužáky časopis Hledání umění.

Matka si ovšem přála, aby šel studovat práva. Kamil Lhoták jejímu přání vyhověl. Studoval je a dostudoval, ale bez sebemenšího nadšení. Prakticky celý svůj volný čas věnoval malování.

Ženy s handicapem

V roce 1938 si vzal Herthu Guthovou. Krásku židovského původu. I ona prodělala dětskou obrnu. Herthe se ovšem nikdy nestala femme fatale Lhotákova života. Tou byla už od dětství dívka, která nesla stejné jméno jako jeho matka: Anna. Slečnu, která měla jen jednu ruku, si Lhoták už jako dítě kreslil do svého skicáku. Setkali se znovu v dospělosti (v šedesátých letech) a Anna se stala Lhotákovou celoživotní múzou i družkou.

Další jeho láskou byla Francie, země avantgardy. Ať už to byl Édouard Riou, již zmíněný Henri de Toulouse-Lautrec, nebo Henri Celník Rousseau. Právě na obrazech posledně jmenovaného můžeme najít nejpřímější spojnici s tím, co dělal Kamil Lhoták.

Skupina 42

Během války namaluje mnoho děl, na kterých si dotváří svůj nezaměnitelný rukopis. V roce 1942 pak vzniká umělecká skupina – Skupina 42, kde jsou mimo Lhotáka například básníci Jiří Kolář, Josef Kainar, Ivan Blatný, sochař Ladislav Zívr, nebo teoretik Jindřich Chalupecký. Společná výstava skupiny v roce 1943 se stává zásadním mezníkem. Skupina se soustředí na téma města, periferie a městského způsobu života. Tedy motivy, které Lhotáka provázely celý život.

Velká pracovní aktivita byla pro Lhotáka příznačná. Když tedy 22. října 1990 ve věku 78 let umíral, zanechal po sobě rozsáhlé dílo. Dílo, které máte šanci fascinovaně pozorovat během mnohých výstav. Tak jako jsem ho před rokem zatím naposledy pozoroval já.


Kamil Lhoták:

  • Narodil se 25. července 1912 v Praze.
  • Jeho otec ho už jako malého nakazil dětskou obrnou, přestože se s malým Kamilem moc nepotkával: Lhoták měl k otci po zbytek života více než chladný vztah.
  • Na přání matky vystudoval práva.
  • Byl jedním z členů umělecké skupiny – Skupiny 42.
  • Zemřel v roce 1990 ve věku 78 let.

 

Foto: Karel Kuklík/Wikimedia Commons [CC BY-SA 3.0]

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ