Honza a Eva, oba narození počátkem osmdesátých let. Každý z jiného prostředí, ale se stejným handicapem – od narození neslyší.

Kniha Hluchavky mapuje třicet let jejich života a také životy dalších neslyšících. 

Ona má zdravé rodiče, jeho rodiče jsou neslyšící. Oba mají slyšícího sourozence. Ačkoli jsou vrstevníci, procházejí školním systémem odlišně. A co je formuje v důležitých letech dospívání? A jak je to ovlivnilo dál?

Pomocí deníkových záznamů sledujeme jejich životní cestu a také to, jak se v závěru knihy jejich osudy protnou…

Oba hlavní hrdinové se ve vyprávění v ich-formě pravidelně střídají. Po Honzově kapitole vždy následuje Eva.

Součástí příběhu je i spousta informací a faktů o životě se sluchovým handicapem. Napadlo vás třeba někdy, jak je obtížné regulovat sílu hlasu, když neslyšíte zvuky? Na třech stovkách stran se dozvíte i to, zda se znakovým jazykem domluví Češka s Američanem a spoustu dalšího.

Autor Luboš Panda (1984) knihu věnoval  „Všem neslyšícím, nedoslýchavým, ohluchlým a jejich přátelům“.

Kniha je inspirovaná skutečnými zážitky neslyšících lidí, kteří se nejvíce potýkají s tím, že na nich sluchové postižení není na první pohled vidět.

Jaké musejí překonávat překážky a jak se při tom cítí? To všechno a ještě mnohem víc se v knize, kterou vydala společnost Tribun EU, dočtete.

 

Foto: Knihovnicka.cz

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ