Výlety bez bariér: v Jindřichově Hradci jsou na návštěvníky s hendikepem připraveni

V prvním díle seriálu Výlety bez bariér vás chceme pozvat na jih Čech do malebného města Jindřichova Hradce, ve kterém se, krom mnoha jiných památek, nachází i státní hrad a zámek. Ten otevře v sezóně 2019 své brány návštěvníkům již v sobotu 30. března.

Ještě před cestou do Hradce si můžete prostudovat podrobné informace na webových stránkách objektu v odkazu Bezbariérový přístup. Z něj vyplývá, že hrad a zámek ležící na soutoku Nežárky a Hamerského potoka je bezbariérový pouze částečně. Následuje popis všech možných variant, se kterými se může zejména návštěvník s omezením pohybu v Jindřichově Hradci setkat.

Na úvod je třeba říci, že se jedná o rozlehlý areál původně gotického hradu, a cesta všemi nádvořími je dlážděna kameny, tzv. „kočičími hlavami“. Cesta od I. brány doprostřed III. nádvoří (vrchol stoupání) je dlouhá 100 metrů a převýšení je cca 7,5 metru (cca 7,5 procentní stoupání). Ke zdolání této cesty potřebují obvykle osoby na vozících bez pohonu kol asistenci.

Správa zámku se ale snaží vycházet vstříc i turistům s různými typy omezení a při předchozím ohlášení nabízí pomoc jak s cestou, tak i organizací prohlídky, aby i handicapovaní návštěvníci mohli vidět maximum z celkem tří prohlídkových tras, které jindřichohradecký zámek nabízí.

Důležité je, že toalety na I. nádvoří jsou bezbariérové, včetně přístupu do jedné z kabin. O nádvoří výše se nachází pokladna a prodejna suvenýrů, práh dveří je ale oproti úrovni nádvoří a úrovni podlahy v prostoře pokladny značně zvýšen – dva schody zvenčí a dva schody zevnitř.

Jedna ze zdejších tří standardních prohlídkových tras, C – interiéry 18. a 19. století, je s menším omezením dostupná pro osoby na invalidním vozíku. Vstup se nachází na III. nádvoří. Překážkou jsou tři delší schody u vstupu (nejvyšší z nich má 15 centimetrů). Uvnitř prohlídkové trasy je jeden 10 centimetrový renesanční zvýšený práh. Ostatní prahy ve dveřích jsou nižší (do 5 cm). Nejužší dveřní otvor je široký 98 centimetrů. K této prohlídkové trase patří i návštěva hudebního pavilonu Rondelu. Vstup do něho je bezbariérový.

Další prostory nacházející se v úrovni nádvoří jsou hradní kaple sv. Ducha. Vedou do ní dva schody, vyšší z nich má 10 cm. V úrovni nádvoří se nachází také pozdně gotická Černá kuchyně, s prahem ve vstupních dveřích vysokým do 5 cm. Uvedené interiéry (trasa C, Rondel, kaple sv. Ducha a Černá kuchyně) lze při předchozí domluvě (alespoň den předem) zkombinovat do většího či menšího prohlídkového okruhu. Rovněž lze v rámci momentálních možností pomoci překonat zmíněné schody u vstupů do přízemních prostor.

Všechny kulturní události pořádané na nádvořích zámku jsou přístupné bezbariérově.

Kontakt:

státní hrad a zámek Jindřichův Hradec
Dobrovského 1/I
377 01 Jindřichův Hradec
+420 384 321 279
jindrichuvhradec@npu.cz

Web:

https://www.zamek-jindrichuvhradec.cz/cs/informace-pro-navstevniky/kontakt

Tipy redakce:

Detaily o objektu se lze dozvědět i v deset let staré publikaci Národního památkového ústavu Jak dobýt hrad: Památky takřka bez bariér.

Na seriálu spolupracujeme s webem Aktivní život, jehož stále aktualizované tipy na výlety a ubytování bez bariér po celé České republice doporučujeme.

Foto: web státního hradu a zámku Jindřichův Hradec

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!