Občané a osobnosti veřejného života vyzvali poslance: „Nelikvidujte úřad ombudsmana“

„Nepodpořte Zdeňka Koudelku jako zástupce Veřejné ochránkyně práv!“

Iniciativa Ombudsman v ohrožení na happeningu Za minutu dvanáct důrazně varovala před prezidentskou nominací Zdeňka Koudelky na pozici zástupce Veřejné ochránkyně práv.  Hlasování o obsazení této funkce má proběhnout v Poslanecké sněmovně 13. března 2019. Akci podpořily a petici proti jeho zvolení už podepsaly stovky občanů a osobností společenského a politického života. Iniciátory na místě podpořil paralympionik Jan Povýšil.

Zvolení Zdeňka Koudelky je podle iniciátorů výzvy v naprostém rozporu se smyslem úřadu ombudsmanky, kterým je chránit občany před úřední zvůlí a pochybením. Domnívají se, že by jmenování Koudelky do funkce zástupce znamenalo likvidaci úřadu.

Zdeněk Koudelka v roce 2000 jako poslanec spolupředkládal nový exekuční řád, který umožnil vznik soukromých exekutorů a který tak uvrhl do exekuční pasti stovky tisíc lidí. Má za sebou také velmi kontroverzní politickou minulost. Koudelka byl jedním ze strůjců volebního zákona z dob opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD, který měl za cíl znevýhodnit malé strany. Ústavní soud tento zákon zrušil jako odporující poměrnému systému voleb zakotvenému v Ústavě.

Pro Václava Klause vypracoval návrh amnestie s jejím aboličním článkem II, který fakticky omilostnil miliardové zločiny z privatizační éry. Kvůli této amnestii podal senát v roce 2013 historicky první ústavní žalobu na prezidenta.

V únoru 2006 Koudelka podpořil prezidenta Klause v jeho sporu s šéfkou Nejvyššího soudu Ivou Brožovou. Koudelka uvedl, že prezidentovo rozhodnutí o odvolání Brožové je v souladu s právem a s ústavou. Tento případ tehdy ale skončil opět u Ústavního soudu, který rozhodl, že prezidentův postup odporuje Ústavě. Brožová tak zůstala ve funkci předsedkyně Nejvyššího soudu.

Výzvu proti zvolení Koudelky na pozici zástupce Veřejné ochránkyně práv podepsali mimo jiné také bývalý předseda Senátu a poslanecké sněmovny Petr Pithart, ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, mluvčí Charty 77 Věra Roubalová a Dana Němcová, scénárista David Smoljak, poslanec Evropského parlamentu Jaromír Štětina nebo bývalý ředitel ČRo Vltava Petr Fišer. Dva dny po jejím spuštění se k výzvě připojilo téměř 300 lidí a organizací a stále přibývají další. Petice iniciativy Milion chvilek pro demokracii proti zvolení Zdeňka Koudelky čítá více než 3000 podpisů.

Iniciátoři výzvy:

  • Martin Šimáček, ředitel, Institut pro sociální inkluzi
  • Hana Potměšilová, předsedkyně představenstva, Revenium
  • Martin Rozumek, ředitel, Organizace pro pomoc uprchlíkům
  • Magda Faltová, ředitelka, Sdružení pro integraci a migraci
  • Klára Laurenčíková, Česká odborná společnosti pro inkluzivní vzdělávání

Facebook: www.facebook.com/ombudsmanvohrozeni/

Twitter : www.twitter.com/ohrozeni

 

 

Foto: Nikola Ramešová

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ