Desítky nápadů a tuny pozitivní energie

To je ohlédnutí za konferencí INSPO 2019

Zatímco v konferenčním sále se přednášelo a v salonkách se pracovalo ve skupinách, v přísálí to bzučelo jako v úle. Co stánek to nějaká zajímavost nebo novinka, která může citelně usnadnit život handicapovaným. Od sofistikovaných technických řešení, přes nápadité mobilní aplikace, telefony, až po nejrůznější kompenzační pomůcky i užitečné drobnosti.

Kde začít? Inu, asi u fascinující záležitosti vážící necelých 23 gramů, která může doslova změnit život nevidomých.

Když oči nahradí sluch a hmat

Jde o lehkou mobilní kameru OrCam snadno upevnitelnou třeba na brýle, kterou představila – prostřednictvím českého distributora společnosti Sagitta – izraelská firma OrCam. Je to opravdu malý zázrak. Toto inteligentní zařízení, opravdu ne větší než prst, dokáže okamžitě přečíst jakýkoliv tištěný, nebo digitální text, a nejen to. Umí v reálném čase rozpoznat například obličeje, různé výrobky, kreditní karty, dokonce i jednoduchá gesta rukou. Opravdu moc šikovná věcička. Aby ale mohla masově zvýšit nezávislost nevidomých, je její pořizovací cena – přesahující 134 000 Kč  – přeci jen dost vysoká.  Inu i první mobily byly kdysi téměř 20 krát dražší, než ty dnešní, tak uvidíme.

Podstatně cenově dostupnější vychytávku pro zrakově postižené – chytré hodinky značky Sunu Band – nacházíme opodál. „Je to výsledek kombinovaného využití echolokace s navigačními senzory, které formou sílících vibrací upozorňují na objekty v okolí. Proto jsem viděl ten sloup, když jsem před chvilkou sem šel,“ vysvětluje s úsměvem nevidomý nadšenec a propagátor technologií Karel Giebisch, jehož maličkost na sebe převzala prostřednictvím společnosti GiebHelp servis s.r.o. české zastoupení výrobce společnosti Sunu Inc.

Kudy jít a co je okolo i za rohem, to pro změnu šeptá pěkně do ouška unikátní navigace Naviterier, nabízená stejnojmennou firmou. Také velmi praktická kamarádka pro všechny ty, kteří vidí málo, nebo vůbec nic.

Další přestávku si uděláme u stánku slovenské firmy Corvus, která přijela na INSPO představit software, který nevidomým a slabozrakým uživatelům umožnuje spojení s operačním systémem Android. „U zrakově postižených jsou zatím ve větší oblibě tlačítkové telefony, a to je škoda, protože ty obvykle nemohou nabídnout takový komfort,“ sděluje ochotně Ing. Roman Martinovič. „S naším softwarem se už dotykových telefonů nikdy bát nemusí, vše jim vysvětlíme, naučíme. Vyjmenovat všechno, co se s takto vylepšeným mobilem dá dělat, by bylo na samostatný článek, a tak se necháme nadchnout alespoň krátkou prezentací přímo na výstavě. Telefon totiž krom dlouhého seznamu věcí umí nejen naskenovat čárový kód, ale dokonce i říct o jaké zboží jde. „Takže píp: Meruňkový kompot, paráda. To se bude nakupovat,“ říkáme si s uznáním i poklonou a míříme dál výstavním frmolem…

Zastavujeme se až u stolu plného peněz, že by nějaká směnárna? Omyl, je to jen sympatická parta z brněnského startupu a představuje  své dítko: Aplikaci, která rozpoznává bankovky různých zemí.  „Zatím umí 40 měn. Jde to pomalu,“ říká Tomáš Jelínek z Cash Reader a na náš tázavý pohled pohotově dodává. „Víte, za každou bankovkou je minimálně 10 000 obrázků, a to z různých úhlů a za nejrůznějších světelných podmínek, venku, za slunce, za šera, při umělém osvětlení a tak dále…“ Bylo by to na dlouhé povídání, ale… Tak si ještě vyfotíme současné údajně nejmodernější švýcarské bankovky, které jsou krásně barevné a z plastu, srovnatelné mají prý jenom v Kazachstánu, protože Kazaši si je nechali vytisknout právě u Švýcarů. Mimochodem jako stát, který si své bankovky navrhuje a tiskne sám, jsme totiž v celosvětovém měřítku prý spíše výjimkou. Inu to jsou věci, co? Ale jde se dál.

Další rozmanitá spojení s vnějším světem

Na INSPU nelze přehlédnout různé aktivity podporované Laboratoří generálního partnera konference Nadace Vodafone. Patří k nim například on-line platforma Deaf Travel, přesněji řečeno cestovatelský průvodce pro neslyšící. Rádi si ji necháváme předvést. Na monitoru se rozsvítí mapa a na ní nekonečné množství bodů nejen u nás, ale i v zahraničí. Co značka, to nějaké zajímavé místo. Stačí kliknout a objeví se tlumočník a začne o něm poutavě vyprávět ve znakové řeči. S další mapou podporovanou Vodafonem se potkáváme u stánku Komunitního portálu Vozejkov. Ta pro změnu mapuje okolní bezbariérový svět, ať už jsou to restaurace, kavárny, ubytovací či kulturní zařízení, památky, obchody, či sociální zařízení. Prostě i u handicapovaných platí, kdo je připraven, nebývá zaskočen. Bravo.

U stánku společnosti Transkript nabízející on-line simultánní přepisy mluvené řeči pro sluchově postižené nacházíme jedno velice smysluplné spojení. Posuďte sami: Součástí profesionálního týmu, který pracuje pro neslyšící, jsou nevidomí rychlopísaři. Právě oni totiž vynikají mimořádně rozvinutými schopnostmi pro práci s mluveným slovem a svůj životní handicap tak přeměnili ve výrazný pracovní benefit. Inspirativní, že?

Když jde o neslyšící, nebylo možné se alespoň nezastavit u plzeňské firmy Anticer, která rozdávala svůj katalog plný užitečných věciček pro své specifické zákazníky. Ať už to jsou různé světelné, zvukové či vibrační signalizace, alarmy, sluchadla, budíky, bezdrátové zesilovače, televize a další a další vychytávky, které mohou rozjasnit tichý svět bez zvuků.

Každý má právo si hrát, to bylo krédo, které nás napadlo při návštěvě expozice firmy Benetronic Petra Uličného. Kromě různých inteligentních kompenzačních pomůcek, k nimž patří úctyhodný asistenční robot Eiffel, nebo inteligentní Benetronic Brain pro ovládání spotřebičů v domácnosti a vyjadřování pocitů, představili i jednu milou novinku. Speciální verzi jejich chytré ústní myši, uzpůsobenou pro hraní PC her, se kterou je možné ovládat nejen počítač, ale i mobil nebo tablet. A to dechem, jazykem, dotykem, či kombinací všech těchto způsobů.

Výstavní čas se pomalu přehoupnul do druhé půlky. A to nám toho tolik ještě zbývalo. Třeba vyzkoušet si ruční ovládání automobilu v rámci programu Škoda Handy, nebo si potěžkat a prohlédnout Zoxcall, nejmenší a nejlehčí telefon na světě. Zatím tedy jen na deset nejdůležitějších naprogramovaných čísel, ale ruku na srdce. Kdo máme těch kontaktů na osoby, našim srdcím nejbližší, víc?

U stánku Pomáhej chytře z.s. jsme se potěšili s veselými a praktickými identifikačními přívěsky, či náramky s tzv. „ztracenkami“, na které je možné nahrát nejdůležitější informace o jejich nositeli, tedy adresu, telefonní čísla a v případě potřeby i základní zdravotnické údaje o nemoci, či postižení, které mohou v případě nějaké nehody usnadnit práci zdravotníkům. Pak jsme si ještě spěchali udělat pár obrázků ke stánku Botanické zahrady zvoucí na bezbariérové prohlídky, kde si užívají nejen oči, ale i čich a hmat. Cestou jsme nemohli minout výstavku ručních prací a dárkových předmětů Domova Svaté rodiny z Arcidiecézní charity Praha.

A pak se stalo něco přímo osudového. Celí ucaprtaní, utahaní a bolaví po celodenním výstavním popocházení a postávání jsme najednou stanuli přímo před expozicí neziskové společnosti Novida nabízející služby nevidomých masérů a světe div se, zrovna měli volno.

Co více dodat? Bylo to prostě jedno velikánské intenzivní žůžo. Jednoduše řečeno krásnější konec letošního INSPA jsme si opravdu nemohli přát.

Jo, a při tom masírování jsme si s masérem Honzou ještě stihli moc hezky popovídat. Ale o tom až příště.

Tisková zpráva: Zhasnutí světla dechem i ovládání notebooku pohybem očí. INSPO 2019 ukázalo, jak umělá inteligence pomáhá handicapovaným.


INSPO 2019 V ČÍSLECH


Z KONFERENCE

  • Zaujal asistenční robot Eiffel, který na dálku z Hustopečí nad Bečvou ovládal hlasem na vozík upoutaný Jiří Jambor.
  • Hector Minto z Microsoftu představil mobilní aplikaci Seeing AI, která se díky umělé inteligenci neustále učí.
  • Tvůrce robotu Eiffel Petr Uličný z Benetronicu získal v hlasování publika cenu za nejlepší přednášku dopoledního programu. Jeho koncept chytré asistence umožňuje ovládat vybavení celé domácnosti jen pomocí inteligentní kompenzační pomůcky.
  • Odpoledne se jednání rozdělilo do tří sálů. V sekci Přístupnost nejen webu účastníci nejvíce ocenili přednášku Tomáše Jelínka. V ní představil aplikaci Cash Reader, která umožňuje nevidomým rozpoznávat bankovky. Kromě toho expozice Cash Reader získala i cenu pro nejlepšího vystavovatele.
  • Lenka Říhová a Iva Jelínková ze Speciální ZŠ Poděbrady nejvíce zaujaly publikum v sekci věnované využití ICT při vzdělávání a zaměstnávání osob se zdravotním postižením, kterou moderovala Hana Potměšilová z Revenia. Jejich prezentace byla zaměřena na rozvoj rané komunikace a alternativní komunikace u dětí se speciálními potřebami s využitím technologií – zejména tabletů.
  • V sekci o informačních a komunikačních technologiích pro osoby se sluchovým postižením uspěl Jan Wirth s online platformou Deaf Travel, která boří bariéry při cestování. Poskytuje prohlídky památek a jiných turistických atrakcí prostřednictvím videí ve znakovém jazyce doplněných titulky.
  • Novinkou letošní konference byla zaměstnavatelská zóna. Ta měla lidi se speciálními potřebami propojit i s většími firmami. Společnou přednášku „Nebojte se velkých zaměstnavatelů“ si připravily Vodafone a Komerční banka.
  • Nadace Vodafone kromě toho na svém stánku nabídla zájemcům i dva workshopy, zaměřené na rady pro psaní životopisu a na pomoc při přípravě na pracovní pohovor.

OCENĚNÍ

  • Cenu Rafael, kterou uděluje Nadace Vodafone za ICT inovace pro kvalitnější život lidí s postižením, letos získala Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých za projekt Knihovna digitálních dokumentů. Ta nabízí přes 29 000 titulů, které jsou lidem se zrakovým postižením přístupné zdarma, a to v hlasové podobě či ke čtení na braillském řádku.
  • Vyhlášeny byly rovněž výsledky 15. ročníku liternární soutěže Internet a můj handicap, ve které zvítězil Ladislav Kratochvíl.

 

Foto: archiv INSPO, Eva Dosedělová

Picture of Eva Dosedělová

Eva Dosedělová

Novinářka, která si v profesním životě prošla mnoha pozicemi. Psala pro deníky i pro časopisy (Večerní Praha, Expres, Zemědělské noviny, Reportér, Madame, Tina, Svět zeny a další) pracovala v reklamě a marketingu, věnovala se PR i on – line komunikaci. V posledních letech vedla menší manufakturu na výrobu smaltovaných výrobků. Do Inspirante ji ve složité životní situaci přivedla šťastná náhoda a dobří přátelé. Celoživotně pevně věří, že co ji nezničí, to ji posílí. Na starosti má především reportáže ze sociálního prostoru.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ