Slavní s handicapem: Nejslavnější detektiv bez jednoho oka

Role, kterou ztvárnil, se stala synonymem pro ideál detektiva. Mazaný člověk s nadhledem v baloňáku kouřící doutník, který je vždy o krok před ostatními, takový je poručík Columbo. A co jeho představitel Peter Falk?

Na svět přichází 16. září 1927 v New Yorku, z otcovy strany má české i maďarské předky. Kvůli zhoubnému nádoru přijde už ve třech letech o oko, které nahrazuje skleněné. Po studiích vstupuje jako kuchař do armády. To ho připravuje o místo v CIA, o které usiluje. Stává se tedy analytikem společnosti State Budget Bureau a členem spolku Mark Twain Masquers. Tady pochopí, že herectví je jeho úděl.

V roce 1956 se poprvé dostává na divadelní prkna v Moliérově hře Don Juan, za roli v inscenaci Zajatec Druhé avenue získal divadelní cenu Tony. Cestu na filmové plátno ale rozhodně neměl umetenou. Proč? Právě kvůli skleněnému oku. Ze studií Columbia Pictures ho vyhodili, až v roce 1960 získává za vedlejší roli ve snímku Murder, Inc. nominaci na Oscara.

Jeho manažer ho však od herectví ve filmu odrazuje. Tvrdí mu, že si kvůli svému handicapu ve filmu ani v televizi nezahraje. Falk se ale nedá. A v šedesátých letech se dostává k roli poručíka v sepraném baloňáku. Seriál se na obrazovky vrací pravidelně a zná ho snad každý.

Další počiny, které rozhodně stojí za zmínku, vychází z jeho spolupráce s režisérem Wimem Wendersem. Z té vzešlo podobenství Nebe nad Berlínem o andělovi, který se vzdává nesmrtelnosti pro pozemskou lásku. A pak také jeho volné pokračování Tak daleko, tak blízko.

Na konci roku 2008 jeho dcera oznámila, že trpí Alzheimerovou chorobou a demencí. Poslední dva roky života se o něj starala jeho druhá manželka, rozhodlo se o tom po nevybíravém sporu, který manželka vedla s jeho dcerou z prvního manželství. Zda za sporem stála láska k Falkovi, nebo fakt, že ke starosti o péči patřilo i připadnutí jeho majetku, to ať si každý domyslí sám…

Peter Falk zemřel 23. března 2011 ve svém domě v Beverly Hills.


Peter Falk:

  • narodil se 16. září 1927 v New Yorku
  • už ve třech letech přišel kvůli nádoru o oko, které nahrazuje skleněné
  • kvůli tomuto handicapu se dlouho nemohl prosadit na filmovém plátně
  • nakonec ho proslavila role poručíka Columba ve stejnojmenném seriálu
  • spolupracoval také například s režisérem Wimem Wendersem
  • umírá 23. března 2011 v Beverly Hills

 

Foto: Wikimedia Commons / Illustratedjc [CC BY-SA 3.0]

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ