Lady Leshurr – rapperka, která si na nic nehraje

„Jsem na cestě – karavan / Postni to na Fejs – ramadán,“ rapuje v angličtině 29letá birminghamská rodačka Lady Leshurr (čteno: „lejdy liša“), vlastním jménem Melesha Katrina O’Garro, ve videoklipu k freestylu Queen Speech 4. V něm se prochází ulicemi jižního Londýna, zatímco kolem ní občas projíždějí auta. Lady Leshurr v písni komentuje dění, které roku 2015 hýbalo světem – tranzici bývalé atletky Caitlyn Jenner i usvědčení falešné černošky Rachel Doležal. Při tom všem si ještě vytáhla ve videoklipu zubní kartáček a upozornila sledující, aby si nezapomněli čistit zuby.

Rapperka pochází z rodiny migrantů ze souostroví Svatý Kryštof a Nevis. K hudbě a psaní textů měla odmalička blízko, neboť mezi jejími příbuznými jsou další rappeři a ona sama psala odmala poezii. Svůj talent rozvíjela v birminghamském středisku pro děti a mládež Kinghurst Youth and Community Centre. V dětství poslouchala reggae a Ms Dynamite, další významnou britskou rapperku.

V dospělosti si jí všimli lidé z nahrávacích společností a nabídli jí kontrakt. Mělo to ale jeden háček – chtěli, aby se Lady Leshurr profilovala jako rivalka jiné rapperky, Nicki Minaj z USA. Lady Leshurr to odmítla. „Proč bychom měly my ženy mezi sebou soutěžit?“ vysvětlila později.

Začátky nebyly jednoduché, ale nakonec se prosadila. Pomohlo jí k tomu právě originální vystupování – poezie bez vulgarismů a drog, komentování aktuálního dění i videoklipy bez jediného střihu a uprostřed ulic s pulzující dopravou. Díky tomu, že natáčí videoklipy v místech, kde se stírá hraný a nehraný svět, dochází ke kuriózním situacím: Když minulý rok vydala videoklip k písni Black Panther, objevila se v něm ve vlaku mezi ostatními cestujícími. Jedněmi z nich byl čerstvě sezdaný nigerijský pár, který si zaletěl na svatební cestu do Británie, na což byla umělkyně na sociálních sítích upozorněna.

Zdálo by se, že život Lady Leshe byl bezproblémový, ale, jak se říká, zdání klame. Koncem června minulého roku zveřejnila na svém instagramovém účtu fotku z nemocnice poté, co se pokusila spáchat sebevraždu.

„Nepíšu to sem, protože bych chtěla soucit nebo protože bych od vás chtěla milé zprávy, jelikož se to stalo před dvěma lety. Dnes už jsem někdo jiný. Říkám vám to, protože jsem jedna z nejopravdovějších lidí v téhle hudební branži, věřte tomu, nebo ne, vy lidi znáte 90 % mého života tak, jak odpovídá realitě,“ napsala tehdy v příspěvku. „Nebojte se, komunikace je životně důležitá. Úzkost a deprese existují. Přestaňme se těmto tématům vyhýbat a pomozme našim blízkým,“ dodala.

Deprese, úzkosti ani pokusy o sebevraždu nejsou bohužel v šoubyznysu nic neobvyklého. Podlehli jim Kurt Cobain, Robin Williams, Iveta Bartošová a další. Nedávno proběhla médii informace, že zpěvačka Britney Spears skončila v psychiatrické léčebně. I když je svět slavných náročný, nevyhýbá se ani neznámým lidem, a proto bychom si neměli nechávat svá trápení pro sebe, pokud se propadneme do úzkostí nebo depresí.

Lady Leshurr, zdá se, je z nejhoršího venku, koncertuje, nahrává novou hudbu i videoklipy. Snad její poselství zachrání další životy.

 

Foto: Wikimedia Commons / John Lubbock [CC BY-SA 2.0]

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ