Letošní Cenu Olgy Havlové získala Tereza Nagyová za osvětovou činnost o životě se stomií, o níž píše blog NEJSEMTABU.

Cenu Tereza, která je i součástí spolku Revenium a také autorkou Inspirante, dostala v pondělí 27. května od Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

„Udělení Ceny Olgy Havlové mě nesmírně potěšilo. V naší rodině jsme Olgu a Václava Havla velice uznávali a byli jsme vychováváni podle masarykovského vzoru a zásad, proto mně to dělá dvojnásobnou radost,“ řekla Tereza Nagyová na slavnostním večeru v budově Národního muzea v Praze.

Porota letos vybírala z 21 kandidátů a kandidátek.

„Porota Ceny Olgy Havlové po nelehkém rozhodování nakonec vybrala Terezu Nagyovou. Ocenění jsme jí udělili za to, že se po vlastních zkušenostech, jak málo se o stomii veřejně mluví a jak málo se o ní ví, rozhodla být tím, kdo toto tabu poruší a osvětou pomůže lidem se stejným postižením,“ uvedla k výběru držitelky ceny Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle.

Stomie je dočasné nebo trvalé vyvedení některého dutého lidského orgánu na povrch těla. Nejčastěji jde o vývod tlustého střeva, méně často o vývod tenkého střeva nebo močových cest, ale i dýchacích cest.

„O životě se stomií Tereza Nagyová nejen píše blog, ale organizuje i vzdělávací semináře pro stomiky a stomické sestry. A dokonce navrhla také speciální kolekci spodního prádla a plavek pro stomiky,“ dodala Granja.

Laureátka Ceny Olgy Havlové žije od osmnácti let s agresivní formou Crohnovy nemoci, která u ní po několika letech vedla až k uměle vytvořenému vyústění střeva mimo dutinu břišní.

V letošním roce nadace potřetí udělila v rámci Ceny Olgy Havlové i Cenu veřejnosti. Cenu, o jejímž udělení hlasují lidé na internetu, obdržel za pomoc zrakově postiženým Josef Cerha, ředitel Tyfloservisu.


25. ročník Ceny Olgy Havlové

Ocenění od Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové dostávají lidé s postižením, kteří se i přes svůj handicap věnují práci pro ostatní. Více na www.cenaolgyhavlove.cz.

 

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/letosni-laureatkou-ceny-olgy-havlove-se-stala-tereza-nagyova/1761057

Foto: Jan Hrdý

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ