Výlety bez bariér: Na hradě Svojanov se mísí gotika s empírem

V dalším díle seriálu Výlety bez bariér vás chceme pozvat na jeden z nejstarších českých královských hradů – na Svojanov.

Objekt, který je vlastnictvím města Poličky, bývá nazýván též „vilou českých královen“. Je totiž jediným hradem u nás, v jehož architektuře se mísí středověk s 19. stoletím.

Ačkoli jsou na tom hrady s přístupností obvykle hůř než zámky, na Svojanově jsou na turisty se speciálními přáními přichystáni skvěle.

Všechny služby pro zdravotně postižené návštěvníky jsou tu zdarma, ale vhodné je se předem objednat a domluvit se na detailech.

Na hradě je v provozu informační systém pro nevidomé a slabozraké. Těmto návštěvníkům na pokladně půjčují sluchátko, do kterého jim jsou na devíti stanovištích přenášeny informace formou dotyku na speciální zařízení.

Představu o podobě hradu si mohou vytvořit prostřednictvím pěti bronzových hmatových modelů. Prohlídka interiérů je navíc přizpůsobena a turisté se zrakovým handicapem mají možnost si vybrané exponáty ohmatat.

Neslyšící návštěvník si může v pokladně půjčit tablet s výkladem k jednotlivým okruhům ve znakové řeči.

Pro tělesně postižené návštěvníky je k dispozici schodolez, který jim umožní prohlídku okruhu A.

Samozřejmostí je bezbariérové WC a rovněž vstup do restaurace je bezbariérový.

Všem zdravotně postiženým návštěvníkům tu nabízejí rezervaci místa na parkovišti v areálu předhradí, v bezprostřední blízkosti samotného hradu.

Kontakt:

Hrad Svojanov
Svojanov 1
569 73

Telefon:

461 744 124 (kancelář)
739 518 703 (rezervace prohlídek, ubytování)

E-mail:

info@svojanov.cz

Web:

www.svojanov.cz

Tipy redakce:

Detaily o míře dostupnosti dalších objektů se lze dozvědět i v deset let staré publikaci Národního památkového ústavu Jak dobýt hrad: Památky takřka bez bariér.

Na seriálu spolupracujeme s webem Aktivní život, jehož stále aktualizované tipy na výlety a ubytování bez bariér po celé České republice doporučujeme.

Foto: archiv hradu Svojanov

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!