Slavní s handicapem: Jak se s Parkinsonem cestuje do budoucnosti?

Proslavila ho role Martyho McFlye v sérii Návrat do budoucnosti. V roce 1991 mu lékaři diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Když se Michael J. Fox dozvěděl o své diagnóze, hledal útěchu v alkoholu. Posléze se ale se svou nemocí vyrovnal a dokáže se jí i smát.

Narodil se 9. června 1961 v kanadském Edmontonu jako čtvrtý z pěti dětí. Jako patnáctiletý student střední školy dostal roli v televizním seriálu Leo a já. Jeho učitel mu sice naznačoval, že kvůli menšímu vzrůstu nemůže jako herec uspět, Michael ale dál dostával role v televizi i na divadle.

Posléze účinkoval v několika seriálech, kde si ho také vyhlídl režisér Robert Zemeckis. Ten hledal ideálního představitele hlavní role pro svou sci-fi komedii Návrat do budoucnosti a našel ho právě ve Foxovi. Role studenta Martyho McFlye, který díky stroji času zažívá nejrůznější dobrodružství, z něj udělala hvězdu.

V roce 1991 ale přichází krutá rána v podobě děsivé diagnózy. Parkinsonova choroba. Prý do pár let přestane chodit. Michael se utápí v alkoholu. Nemůže to pomyšlení snést. Jeho obliba v tekutém démonovi se stále stupňuje. Jednou ho manželka najde, jak se válí na podlaze. Řekne mu, že pokud to takhle půjde dál, skončí s ním. Herec se sebere.

Ano, z přílišné obliby alkoholu se dostává. I za pomoci manželky. A co víc: projevům svojí nemoci se dokáže i smát.

„Pravda je, že většinou se dostávám do situací, kdy se nemůžu přestat smát mým vlastním symptomům. Jednoho rána jsem přišel do kuchyně. Nalil jsem kávu do šálku, už s tím byly trochu problémy. Pak jsem oběma rukama šálek chytil. Tracy mě sledovala a zeptala se: ‚Můžu ti s tím pomoct, drahý?‘ Odpověděl jsem: ‚Ne, zvládnu to!‘ Pak jsem započal svou cestu přes kuchyni. Začalo to dost blbě. A jen se to zhoršovalo. Horká káva cákala na moje ruce a na podlahu,“ popsal jednu ze situací pro magazín AARP.

U těch slov mrazí, ale Fox jde příkladem. Založil nadaci na výzkum Parkinsonovy choroby, která má výsledky. Tu a tam se objeví před kamerou. Tak doufejme, že se mu ten stroj času ještě nějakou dobu nezadře.


Michael J. Fox:

  • Narozen 9. června 1961 v kanadském Edmontonu.
  • Nejvíce se proslavil zřejmě v roli Martyho McFlye v sérii Návrat do budoucnosti.
  • V roce 1991 mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.
  • Založil významnou nadaci na výzkum tohoto onemocnění.

 

 

Foto: Paul Hudson (original)Supernino (derivative work) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ