Revenium na konferenci Asociace vysokoškolských poradců

Ve dnech 13. a 14. 6. 2019  se sešli pracovníci vysokoškolských poradenských center na výroční konferenci Asociace vysokoškolských poradců.

Asociace sdružuje aktivní poradce, kteří se na vysokých školách napříč Českou republikou věnují uchazečům o studium, studentům a čerstvým absolventům. Jednou z prudce se rozvíjejících oblastí je kariérové poradenství. Tomuto tématu se věnovalo několik konferenčních příspěvků, přednášených členy konference i externími kolegy. Velkou pozornost upoutalo téma kariérového poradenství pro studenty se zdravotním postižením.
Řečníky byli kolegové z organizace Revenium, z.s. , Ministerstva práce a sociálních věcí a Fokus Praha, kteří otevřeli nová témata na vysokých školách zatím nezpracovaná. Zaslouženou pozornost účastníci věnovali autistické absolventce dvou vysokých škol Ivaně Recmanové, redaktorce časopisu Inspirante, který provozuje právě organizace Revenium. Sdílela svoje zkušenosti z procesu hledání zaměstnání, následných úspěchů či neúspěchů a zároveň představila doporučení na řešení problémů, s kterými se autisté na trhu práce potýkají.
Po sérii přednášek se konaly dva paralelní workshopy, které byly zaměřeny na řeč těla a kazuistiky studentů, kteří navštívili poradenské centrum na Karlově univerzitě. Následně byl program oficiálně zakončen.

Toto obohacující setkání bereme jako začátek spolupráce se jmenovanými subjekty při rozvoji kariérového poradenství pro studenty se specifickými potřebami na vysokých školách. Těšíme se na další setkání!

Fotografie z konference si můžete prohlédnout zde.

Tento článek byl sepsán spolu s Barborou Čalkovskou ze Střediska pro podporu studentů se specifickými potřebami ČVUT.

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!