Když se jako malá dostala s otřesem mozku do nemocnice, bála se doktorů tak, že ji propustili, aby nerozplakala celé oddělení. I přesto ale Daniela Fišerová z I. chirurgické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice nikdy nepochybovala, že bude zdravotní sestrou. 

A za svým snem si dnes čtyřiačtyřicetiletá rodačka z Nymburska šla. Dostala se na zdravotní školu do Kolína, kde vystudovala obor Dětská sestra.

Když se ptám na vzory, říká, že sice jednu sestřičku v příbuzenstvu měla, ale že je první zdravotník v rodině. Nikoli ale poslední… Ve zdravotnictví působí i její dvě sestry – jedna je farmaceutická laborantka a druhá porodní asistentka.

Vypadá to jednoduše, ale zádrhel čekal na mladou Danielu už na škole. Během praxí si uvědomila, že špatně snáší utrpení malých pacientů i jejich vystresovaných rodičů. „Měli jsme bezvadnou třídní a ta mne nadchla pro chirurgii. Rozhodla jsem se jít tímhle směrem,“ vysvětluje.

Hned po maturitě, když se přestěhovala do Prahy, nastoupila Daniela Fišerová na chirurgické oddělení Nemocnice Na Bulovce. Tam se dál vzdělávala v oboru intenzivní péče a resuscitace. Po patnácti letech na jednom pracovišti (v roce 2009) nastoupila na I. chirurgickou kliniku pražské Všeobecné fakultní nemocnice, konkrétně na Jednotku intenzivní péče. Tady se, se zhruba čtyřiceti kolegyněmi, stará o pacienty ve vážném zdravotním stavu. Pracuje ve směnném provozu a zároveň se stará o pacienty se stomií, kteří jsou hospitalizováni na standardních odděleních I. chirurgické kliniky. Protože práce na JIP je psychicky, fyzicky i časově velmi náročná, snížila si o čtvrtinu pracovní úvazek. Stomiky, tedy pacienty, kteří mají proveden dočasný nebo trvalý vývod dutého orgánu na povrch těla, ošetřovala a pečovala o ně již za svého působení na Bulovce. Až po příchodu do Všeobecné fakultní nemocnice se ale začala o problematiku více zajímat. „Přelomový pro mne byl stomický kurz. Najednou jsem zjistila, jaké jsou možnosti ošetřování a jaké množství pomůcek a firem existuje,“ říká. A dodává, že jí tenhle kurz pomohl i jinak: „Musela jsem se přestat stydět obhájit svou práci – připravovat přednášky a před publikem připravené prezentace odpřednášet.“

Pomoc stomikům a zkvalitnění jejich života tím, že jim najde tu nejlepší pomůcku, Danielu těší. Tvrdí, že jsou s kolegyněmi sehraný tým a skvěle se doplňují.

Navíc Daniela Fišerová již dva roky působí i v terénu. Pracuje totiž pro službu domácí péče, která je určena speciálně stomikům. Ti ji mohou kontaktovat mailem nebo telefonicky a ona jim většinou do 24 hodin poskytne buď konzultaci nebo zajede přímo za nimi domů.

„V klidu s nimi vše znovu projdu včetně systému ošetřování, spolu ladíme, aby pomůcka dobře seděla,“ doplňuje s tím, že také následně zařizuje s praktickými lékaři její předepsání.

Sestra Daniela si velice pochvaluje současné možnosti, kdy pacienti mohou problém vyfotografovat a ona tak přesně ví, co vzít s sebou a může tak poskytnout rychlou úlevu od potíží.

Nic z toho by nebylo možné bez obrovské podpory manžela a osmnáctileté dcery. V neposlední řadě je to podpora a důvěra od vrchní sestry I. chirurgické kliniky a vedení nemocnice. Díky nim mohou stomické sestry poskytovat adekvátní péči a široký sortiment stomických pomůcek.

A jak Daniela, která má velice málo volného času, relaxuje? „Mám ráda kolo, cvičím jógu a neskutečně si odpočinu na naší chatě při práci na zahrádce,“ říká.


Daniela Fišerová (44)

  • Od roku 1993 pracovala 15 let v Nemocnici Na Bulovce.
  • V dubnu 2009 nastoupila na I. chirurgickou kliniku pražské Všeobecné fakultní nemocnice, kde působí na Jednotce intenzivní péče.
  • Zároveň pečuje o stomiky, tedy pacienty, kteří mají proveden dočasný nebo trvalý vývod dutého orgánu (nejčastěji střeva nebo močového měchýře) na povrch těla.
  • Vystudovala střední zdravotnickou školu v Kolíně, obor Dětská sestra.
  • Má atestaci ARIP (anestezie a resuscitace v intenzivní péči) a také akreditovaný stomický kurz.
Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ