Anna Froňková: Někdy stačí maličkost a pacientovi se uleví

Má více než třicet let praxe: zažila okresní nemocnici i kliniky ve fakultních nemocnicích, byla staniční i vrchní sestrou. Nyní pracuje Anna Froňková z I. chirurgické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice již téměř dva roky jako sestra specialistka ve stomické poradně, kde se věnuje pacientům se stomií. Za velké štěstí považuje to, že může s pacientem, kterému se po vyšití stomie právě změnil život, strávit klidně i dvě hodiny, všechno mu řádně vysvětlit a v klidu ho naučit, jak správně stomii ošetřovat.

Loni padesátiletá zdravotní sestra k tomu říká: „Je skvělé, že mi vedení kliniky umožnilo být na plný úvazek jen v poradně. Pamatuji si ten nepříjemný pocit, když člověk kvůli jiné práci musel neustále koukat na hodinky.“

Rodačka z Krkonoš se s rodiči v dětství přestěhovala na Příbramsko. V Příbrami vystudovala, stejně jako její sestra, střední zdravotnickou školu a v září 1986 nastoupila na internu zdejší nemocnice. Pro mladou Annu to byl náročný start. Oddělení bylo velké a na polovině ze 42 postelí leželi pacienti po mozkových příhodách… „Hodně jsem se tam za těch sedm let naučila a od té doby také vím, že čím je práce náročnější, tím pevnější a lepší je kolektiv,“ vysvětluje a dodává, že ačkoli se pak přestěhovala do Prahy, s bývalými kolegyněmi se dosud stýká.

Jak šel život Anny Froňkové dál? Po mateřské dovolené hledala pro dceru školku. Když šla od zápisu, všimla si, že na 3. chirurgické klinice v Londýnské ulici, sousedící se školkou,  hledají sestru. Nastoupila a po roce se s kolegy stěhovala do Motola. Tam mimo jiné začala působit v proktologické poradně (poradna pro pacienty s nemocemi střev a konečníku). A tam se také poprvé odborně potkala se stomiky. S těmi se pak znovu setkala po mateřské dovolené, studiu vysoké školy a dvouletém působení v manažerské pozici v Nemocnici Na Bulovce, v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. „Pod Petřínem jsem strávila krásných šest let. Tam jsem potkala nemocných s Crohnovou chorobou i stomiemi nejvíc. Začala jsem sledovat nové firmy a jejich pomůcky. A víc a víc jsem pacientům vysvětlovala, jak se o sebe dobře starat,“ doplňuje.

Už tehdy pacienty přesvědčovala, aby se nebáli na cokoli zeptat. Podobně to dělá i na I. chirurgické klinice. V poradně jsou ordinační hodiny každý všední den od 7:00 do 14:00. Požádat o radu nebo se objednat do poradny je možné na telefonním čísle 224 962 324 nebo 702 187 515.

Když mluví o tom, jaké komplikace už s kolegyněmi dokázaly zhojit, září jí oči. S nadsázkou říká, že kromě stomické sestry musí být i trochu psychologem, internistou a sexuologem. Pacienti se jí také často svěřují.

Anna Froňková je nadšená z podpory vrchní sestry i vedení nemocnice. Díky ní totiž má pro stomiky k dispozici takřka všechny pomůcky, které jsou v současnosti na trhu. „Přála bych si, aby se o naší poradně vědělo. Stává se, že některé stomie mnoho let a dokonce i desetiletí nikdo neviděl. Stomici ale trpí komplikacemi zbytečně. Často stačí jediná drobná změna pomůcky a člověk je v pohodě.“ Se stomií je možné se cítit komfortně, je zbytečné, aby něco svědilo, táhlo nebo dokonce bolelo,“ říká.

Těší ji telefonáty spokojených pacientů. „Zrovna včera volal pán, že novou pomůcku podrobil důkladné zátěži, a že perfektně sedí. Dneska tu byla mladá žena, která je krátce po operaci, a já doufám, že zítra taky zavolá…“

Na otázku, jak relaxuje, dostávám odpověď, že aktivně. Den před naším rozhovorem se Anna Froňková vrátila z dovolené ve Slovinsku: hory, jezero, moře. A její oblíbená chůze…

Ráda čte, tráví čas s rodinou a kamarády, pondělky chodí cvičit a občas si zaplavat.


Stomická poradna na I. chirurgické klinice VFN

Po–Pá, 7–14 hodin

Kontakt:

224 962 324
702 187 515
Anna.Fronkova@vfn.cz


Anna Froňková (51)

Od roku 1986 prošla několika odděleními, působila na interně, přes 25 let se věnuje chirurgickým oborům. Nejprve působila jako sestra na oddělení, byla staniční i vrchní sestrou. V roce 2017 nastoupila na I. chirurgickou kliniku pražské Všeobecné fakultní nemocnice. V poradně pečuje o stomiky, tedy pacienty, kteří mají proveden dočasný nebo trvalý vývod dutého orgánu (nejčastěji střeva nebo močového měchýře) na povrch těla. Vystudovala obor Zdravotní vědy – ošetřovatelství na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Absolvovala akreditovaný stomický kurz, specializaci má v chirurgii – obor Péče o dospělého pacienta v chirurgických oborech.

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!