Výlety bez bariér: Celý areál zámku Kozel je bez bariér

V prvním prázdninovém díle seriálu Výlety bez bariér vás chceme pozvat na západ Čech – jen pár kilometrů na jih od Plzně. Tam najdete nedaleko obce Šťáhlavy zámek Kozel, který je jedním z nejnavštěvovanějších památkových objektů v regionu. 

Ještě před cestou si můžete prostudovat podrobné informace na webových stránkách zámku v odkaze Služby pro hendikepované návštěvníky

Pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P nabízejí na Kozlu zvýhodněné vstupné.

Celý areál zámku je bezbariérový. To znamená nejen oba návštěvnické okruhy – zámek a jízdárnu, ale také zámeckou kapli, kde se pořádají bohoslužby, koncerty a také svatební obřady. 

Cukrárna Café Kozel, restaurace Podzámčí spolu s veřejnými toaletami jsou rovněž bezbariérově upravené.

Správa zámku také nabízí návštěvníkům s postižením sluchu nebo zraku technická zařízení a speciální texty umožňující zprostředkovávat informace o zámku a jeho expozici i těmto zájemcům. 

U návštěvníků s poruchami zraku či sluchu je lepší, pokud si svoji návštěvu dopředu zarezervují buď emailem nebo telefonicky, tak aby byl přítomný kvalifikovaný průvodce.

Hosté s omezenou schopností pohybu

V objektu jsou na parkovišti  vyhrazená místa pro řidiče – návštěvníky s omezenou schopností pohybu a orientace.

Cesta je buď dlážděná nebo jsou v místě sypané povrchy. 

Památka je i pro vozíčkáře bez doprovodu zcela přístupná. Nelze se dostat pouze do prvního patra jízdárny. 

K dispozici jsou nájezdové rampy, na požádání je v objektu možno dobít si elektrický vozík.

Návštěvníci s poruchami sluchu

Návštěvníci mají možnost v prostorách zámku využívat přístroje Opus Click a Guideloop.

Nový multimediální průvodce Opus Click přináší animace a videosekvence. Pro návštěvníky se ztrátami sluchu nebo nedoslýchavé je na něm připraven průvodcovský výklad ve znakové řeči. 

Za poplatek je možno si tuto službu zakoupit v pokladně zámku.

Dále existuje možnost na Kozlu využívat přístroj Guideloop. 

Jak postupovat? Na vyžádání u pokladny zámku bude tento přístroj bezplatně použit pro danou skupinu návštěvníků. 

Indukční smyčka Guideloop umožňuje komunikaci mezi průvodcem a hosty se sluchovým postižením. Díky dosahu až pět metrů získávají návštěvníci mnohem větší svobodu pohybu v rámci skupiny.

Návštěvníci s poruchami zraku

Návštěvníci s poruchami zraku mohou jako jednotlivci využít služby mobilního audio průvodce, který reprodukuje výklad s širším popisem interiérů a exponátů. 

Pro hromadnou prohlídku skupiny zrakově postižených podá průvodce na vyžádání výklad s rozšířeným popisem expozice a jednotlivých mobiliárních předmětů včetně poskytnutí možnosti hmatového zážitku na vybraných exponátech. Připraveny jsou i texty psané Braillovým písmem.

Kontakt:

Státní zámek Kozel

Šťáhlavy 67

332 03 

telefon: +420 377 969 040 -1

e-mail: kozel@npu.cz

Web:

https://www.zamek-kozel.cz/cs


Zámek Kozel je klasicistní lovecký zámek postavený na konci 18. století pod vedením stavitele Václava Haberditze pro stavebníka Jana Vojtěcha Černína. Čtyřkřídlá přízemní budova kolem obdélníkového vnitřního nádvoří byla podle návrhu Ignáce Palliardiho doplněna o dvě dvojice staveb – kapli s jízdárnou a protějškem lokajnu s konírnou, čímž vznikl celistvý areál. Okolí zámku tvoří rozsáhlý přírodně krajinářský park, který do dnešní podoby upravil v 70. letech 19. století zahradník Františěk Xaver Franc.

Tipy redakce:

Detaily o objektu se lze dozvědět i v deset let staré publikaci Národního památkového ústavu Jak dobýt hrad: Památky takřka bez bariér.

Na seriálu spolupracujeme s webem Aktivní život, jehož stále aktualizované tipy na výlety a ubytování bez bariér po celé České republice doporučujeme.

 

Foto: Státní zámek Kozel.

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!