Strach, obavy, úzkosti – jak na ně? – přednáška Zuzky Nemčíkové

Koncem května přednášela naše kolegyně – psycholožka Zuzka Nemčíková v žatecké Staré papírně na téma Strachy, obavy, úzkosti a jak na ně? Zuzku znáte jako autorku Pohlazení od psycholožky, přes rok vede v Žatci pobočku spolku Revenium, kde poskytuje psychologické poradenství. Zuzka tvrdí, že je podstatou její práce nasměrovat druhé, aby si mohli pomoci sami.

„Každý jsme originál. Každý jsme tedy jedinečný. Obdobné je to při prožívání našich pocitů a emocí. Někdy se však dostaneme do situace, kdy si nevíme rady, jak dál. Nebo nás pohltí obavy, strach či nedůvěra ve svoje schopnosti. Třeba by stačilo jen málo. Někdy slovo, které nám pomůže, si nemůžeme říci sami. Stačí pak třeba jediná věta, která nám pomůže. Například: ‚Důvěřuji Ti!‘ ‚Je to v Tvých silách to zvládnout!‘ Může nám třeba pomoci nasměrování či rada, abychom se podívali na věc z jiného úhlu. Předtím nás to ani nenapadlo a my tuto jednoduchou možnost přehlédli. Pro někoho je inspirující příklad jiného člověka, který už situaci, kterou nyní řešíme my, zvládl,“ říká Zuzka Nemčíková.

Některé nápomocné techniky či „vychytávky“ můžete nalézt v její přednášce:

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ