Při katastrofách záchranářům pomůže příručka o handicapech

Zlepšit komunikaci lidí s různými typy postižení a záchranářů při krizích se snaží nová publikace Asistence lidem s disabilitou při katastrofách.

Publikace, kterou vydalo ministerstvo vnitra, má členům zasahujících složek pomoci lépe chápat specifika jednotlivých zdravotních omezení.

Soustředí se na spolupráci s lidmi se zrakovým, sluchovým, psychickým či pohybovým postižením. Vznikla v rámci evropského projektu EUNAD Implementace. Ten se zaměřoval na specifika interakce a komunikace členů zasahujících složek a dalších pomáhajících profesí s lidmi s různými typy postižení v kontextu krizí, katastrof a traumatu. Jde o stručnější variantu výstupní publikace Assisting People with Disabilities in Case of Disaster – European Network for Psychosocial Crisis Management, která vyšla před dvěma lety v Německu. Příručka je adaptovaná pro české prostředí.

Veškeré materiály včetně výstupní publikace jsou na webových stránkách projektu: http://eunad-info.eu/, související materiály v češtině jsou k dispozici na https://www.mvcr.cz/clanek/mezinarodni-projekty.aspx.

Ministerstvo vnitra vydalo publikaci v tištěné verzi v nákladu 600 kusů pro účely vzdělávání psychologů, krizových interventů a dalších expertů integrovaného záchranného systému. V elektronické podobě je na https://www.mvcr.cz/soubor/asistence-lidem-s-disabilitou-pri-katastrofach.aspx.

 

Foto: Pixabay.

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ